Також журналісти розповіли історію Людмили Гусейнової, яка стала жертвою сексуального насильства під час ув'язнення російськими окупантами / фото ua.depositphotos.com

Перші компенсації будуть виплачені впродовж наступних декількох тижнів жертвам, які постраждали від сексуального насильства, яке скоїли російські окупанти під час вторгнення в Україну. За словами першої леді України Олени Зеленської, такий крок є "важливим для відновлення справедливості", пише The Guardian

У виданні зазначають, що в цьому році близько 500 українців, які постраждали від таких дій російських солдатів, будуть ідентифіковані та їм буде виплачено проміжні компенсації разом з фінансовою, медичною та психологічною допомогою. 

"Відшкодування жертвам грубих порушень прав людини, зокрема жертвам сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом, - це не лише економічна підтримка. Це важливий крок до відновлення справедливості. І ця справедливість потрібна не лише в Україні. Справедливість для українських жертв насильства зараз є дзеркалом для всього світу", - наголосила Олена Зеленська.

Відео дня

У Глобальному фонді постраждалих від насильства, який відповідає і за проект в Україні розповіли, що такий випадок стане першим, коли жертвам насильства буде надано відшкодування під час триваючої війни. 

"Реабілітація та компенсація є елементами відшкодування, але для постраждалих дуже важливим є визнання", - зауважила директор фонду Естер Дінгеманс.

Відомо, що фонд було створено у 2019 році, аби допомогти постраждалим від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом, отримати доступ до відшкодування збитків.

"Схема відшкодування є підтвердженням того, що те, що з ними сталося, офіційно визнано. Це також є сигналом для широкої громадськості", - підкреслила Дінгеманс. 

Журналісти додали, що наразі загальна кількість українців, які постраждали від сексуального насильства через дії окупантів, невідома, адже більшість постраждалих не повідомляють про ці злочини. У Глобальному фонді постраждалих кажуть, що ця оцінка обчислюється тисячами. 

Історія Людмили Гусейнової

Також у The Guardian розповіли історію Людмили Гусейнової, яку було звільнено в межах першого обміну полоненими з РФ разом зі 100 українськими військовими в жовтні 2022 року. Як стало відомо, вона три роки перебувала в ув'язненні російських сепаратистів у східній частині Донеччини. 

"Я на волі вже понад рік, але досі не можу спати ночами. Я прокидаюся від того, як огидно вони до мене торкалися", - зазначила жінка.

Гусейнова розповіла, що коли у 2014 році російські сепаратисти окупували її рідне місто Новоазовськ Донецької області, жінка долучилася до допомоги дітям-сиротам на лінії фронту, де збирала пожертви з усієї України. Проте українські книжки, які вона передавала дітям, призвели до того, що вона опинилася в ув'язненні. 

"Три роки і 13 днів мене тримали в переповненій клітці. Я не бачила неба, а повітря було важким від сигаретного диму. Коли мене звільнили, мені довелося заново вчитися користуватися ногами і дихати на повні груди", - додала Людмила.

Після того, як жінку звільнили, її відвезли до військового госпіталю в Дніпрі, проте персонал лікарні не міг надати належну допомогу жертві сексуального насильства. 

"Госпіталь був переповнений і недоукомплектований персоналом. Я зовсім не звинувачую тамтешніх лікарів, але вони не були готові мати справу з такою людиною, як я. Вони не знали, як поводитися з нею. Вони не знали, як до мене підійти або говорити зі мною, що в довгостроковій перспективі завдало ще більшої психологічної шкоди", - поділилася жінка. 

Через такий досвід Гусейнова вирішила співпрацювати з Глобальним фондом постраждалих від сексуального насильства і стати адвокатом потерпілих та інших жінок, які досі перебувають у неволі. Вона висловила сподівання, що жертв сексуального насильства тепер будуть підтримувати та розуміти. 

"Ті, хто вижив, виходять з ув'язнення ні з чим. Вони не мають ні одягу, ні домівки, ні громади. Часто все їхнє майно залишилося на окупованих територіях, і вони не можуть знайти роботу, оскільки всі їхні документи залишилися вдома. Відшкодування може допомогти, але воно має містити в собі комплексну підтримку фізичного та психічного здоров'я. Жінки повинні мати доступ до психолога - не лише на кілька сеансів, а стільки, скільки їм потрібно. Травма від сексуального насильства не зникає", - наголосила Людмила. 

Своєю чергою чоловіки та хлопчики теж є серед ймовірних жертв зґвалтувань російськими військовими в Україні, адже десятки випадків сексуального насильства розслідуються протягом декількох місяців після вторгнення.

"Ми знаємо з інших контекстів, що чоловіки, які пережили сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом, рідко звертаються по допомогу, але, на диво, в Україні цього не сталося. Багато чоловіків, які пережили сексуальне насильство, виходять на боротьбу за свої права та справедливість", - підкреслив представник Глобального фонду допомоги постраждалим від насильства в Україні Федір Дунебабін.

Водночас Дінгеманс сподівається, що інші країни звернуть увагу на дії українського уряду з цього питання, через що міжнародна спільнота "зможе підтримати жертв інших конфліктів так само як воно підтримує жертв в Україні, чого ми наразі не бачимо".

Воєнні злочини РФ: останні новини

Як писав УНІАН, з 2014 року Росія незаконно затримала тисячі мирних жителів України. Відомо, що такі затримання почалися в 2014 році в окупованому Криму і продовжуються до цього часу. 

"Скільки всього людей затримано після російської анексії Криму 2014 року, юристкам Вероніці Білковій із Чехії, Сесілі Геллествейт із Норвегії та Еліні Штайнерт із Латвії точно встановити не вдалося. Однак їх кількість обчислюється тисячами, повідомили вони на підставі документів, а також заяв представників української влади, потерпілих і свідків", - зазначили у виданні DW. 

Також повідомлялось, що у Херсонській області двоє окупантів скоїли масовий розстріл. Внаслідок таких дій загинуло дві жінки (одна з них була головою селища) та троє чоловіків (двоє з яких - російські військові). За даними російських ЗМІ, тіла почали знаходити у селі Подо-Калинівка 24 квітня.

Першою знайшли жінку, яка загинула від вогнепальних поранень. Також місцями її тіло було обгорілим та зі слідами застосування вибухівки. Біля її тіла оперативники знайшли фрагменти куль та кільце від гранати. 

Вас також можуть зацікавити новини: