Відомо, що ув'язнених принижують та вони піддаються тортурам / фото pixabay

З 2014 року російська влада незаконно затримала тисячі мирних українців. Про це йдеться у звіті Московського механізму Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), який презентували 25 квітня у Відні. Про це пише DW.

У звіті зазначається, що затримання РФ українських мирних жителів почалися у тимчасово окупованому Криму у 2014 році і досі тривають після початку повномасштабної війни РФ в Україну. На думку авторів доповіді, такими діями Росія вчинила злочини проти людяності та воєнні злочини. 

Також повідомляється, що в кінці лютого 45 з 57 країн-членів ОБСЄ, серед яких і Німеччина, доручили експертам зробити доповідь про ситуацію з переслідуванням мирних українців російською владою. Також ОБСЄ створила механізм, який дозволяє проводити розслідування без погодження країни, щодо якої воно проводиться. 

Відео дня

"Скільки всього людей затримано після російської анексії Криму 2014 року, юристкам Вероніці Білковій із Чехії, Сесілі Геллествейт із Норвегії та Еліні Штайнерт із Латвії точно встановити не вдалося. Однак їх кількість обчислюється тисячами, повідомили вони на підставі документів, а також заяв представників української влади, потерпілих і свідків", - розповіли у виданні.

За даними юристів, ув'язнених принижують, вони піддаються тортурам та сексуальному насильству. Крім того, експерти наголосили й на задокументованих випадках загибелі заарештованих мирних українців.  

У звіті йдеться про те, що незаконні масові арешти мирних жителів "мабуть, є визначальною рисою російської стратегії на тимчасово окупованих територіях".

Зокрема заарештованих звинувачують у підтримці ЗСУ або у протидії російській агресії. Експерти кажуть, що метою таких затримань є посіяти страх та змусити співпрацювати з окупантами. 

Своєю чергою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб та подякував всім причетним, які допомогли набрати розголосу цій проблемі. 

"Цей важливий документ свідчить про систематичну та широкомасштабну кампанію Росії із захоплення цивільних заручників на окупованих територіях України", - написав дипломат на своїй сторінці у соцмережі X.

За його словами, такі висновки Місії показують масовий характер воєнних злочинів РФ проти українців.

"Документ стане важливим елементом у роботі національних і міжнародних судових органів, спрямованій на встановлення конкретних осіб, які мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності", - додав Кулеба.

Воєнні злочини РФ: останні новини

Як писав УНІАН, Українець, який пережив тортури від рук російських загарбників, подав до суду Аргентини, аби покарати окупантів. Такий позов у цій країні є першим, проте дуже важливим. 

"Мене затримали на роботі. Потім мене катували. Застосовували електрошок. Було неймовірно боляче, тож я знепритомнів. Мені пощастило, що я вижив. Багато людей все ще там", - розповів він для видання Reuters.

Також повідомлялось, що російські окупанти влаштували терор ЛГБТ-українців на тимчасово окупованих територіях. Зокрема йдеться про історію мешканця Херсона Олексія Полухіна, який в перші місяці окупації міста намагався відстежувати пересування росіян та передавати цю інформацію ЗСУ.

Одного разу його затримали на блокпосту та змусили показати телефон, в ньому росіяни побачили, що Олексій стежить за каналами ЛГБТ-тематики у Telegram і є адміністратором одного з таких. Через що його затримали та завдавали йому тортур. Окупанти обзивали Олексія гомофобними іменами, а пізніше російський солдат приніс чоловіку червону сукню та наказав вдягнути її. 

Вас також можуть зацікавити новини: