"Всі розлючені на командування": воїни 128 бригади розповіли про трагічне нагородження

За їхніми словами, досі нікому не зрозуміло, як росіяни дізналися про нагородження та змогли навести туди ракету.

Російська ракета перетворила нагородження воїнів 128 гірсько-штурмової Закарпатської бригади у криваву трагедію. Військовослужбовці бригади розлючені на командування за рішення зібрати особовий склад в одній локації так близько до фронту.

Про настрої серед воїнів йдеться у матеріалі The Washington Post. 

"Радянська ера повернулася"

"Радянська ера повернулася. Це нагадувало сцени з російських пропагандистських фільмів про Другу світову війну, де солдати стоять рядами і виглядають пафосно", - сказав один із воїнів 128-ї бригади, який на умовах анонімності розповів про криваві події. 

Замість відзначення відваги та заслуги бійців церемонія нагородження перетворилася на кровопролиття: загинуло щонайменше 19 солдатів, у тому числі кілька високопоставлених офіцерів і деякі з найкращих бійців бригади. Багато поранених під час атаки зняли шоломи і отримали травми голови. Десятки інших отримали поранення.

"Коли стався напад, було важко сказати, скільки людей було поранено або вбито. На момент атаки нараховано 21 тіло. Чи всі вижили в лікарні – невідомо", - розповів воїн іншої бригади, інформований щодо події.

Видання пише, що атака на 128-му бригаду викликала в соцмережах хвилю громадської критики, незвичну для українського суспільства, яке інстинктивно применшує втрати на полі бою через патріотизм і страх підживити російську пропагандистську машину.

Спочатку про трагедію мовчали, потім новини про ракетний удар почали відфільтровувати в соціальних мережах. У неділю українські ЗМІ повідомляли про атаку, а міністр оборони України Рустем Умеров заявив, що в бригаді сталася "трагедія". Пізніше 128 бригада на своїй сторінці у Facebook оприлюднила дані про загиблих.

Виникли гострі запитання щодо того, чому такий масштабний публічний захід проводився в місці, яке було легко видно російським безпілотникам та куди могли легко влучити російські ракети.

"Зібрали найкращих людей"

Часто такі церемонії нагородження невеликі, за участю, можливо, 30 осіб, і відбуваються в добре захищеному бункері чи траншеї. Однак зібрання в п'ятницю відбулося на відкритому місці, і в ньому взяли участь майже 100 людей, у тому числі багато тих, хто не отримував нагороди, повідомили воїни бригади.

"Зібрали людей з усіх підрозділів - найкращих людей. У списку нагороджених було 43. Насправді людей було набагато більше, тому що їх потрібно було везти туди, а машин було близько 20", – розповіло джерело у бригаді.

Поки ДБР розслідує "недбале ставлення військової службової особи до служби", поранені воїни згадують, що медики були шоковані кількістю шпиталізованих захисників. "Медики сказали, що такого не бачили з початку повномасштабної війни", - пригадав один з військових.

За словами військовослужбовців бригади, головним питанням є те, як росіяни діналися, де і коли відбудеться це нагородження.

"Поки незрозуміло, що саме сталося - чи це місцеві жителі подзвонили і повідомили, що зібралася купа людей, чи стався витік інформації з внутрішнього штабу бригад. Ви не можете запустити ракету ні за дві хвилини, ні за 15. Націливши туди ракету, ворог добре розумів, що там багато командування, і це буде досить великий удар", - розповів військовий.

Також були суперечливі повідомлення про те, хто планував церемонію та о котрій годині вона мала розпочатися. Дехто казав, що захід відклали на 30 хвилин, через що солдати довго стояли на подвір’ї. Командир бригади Лисюк прибув на церемонію із запізненням - через кілька хвилин після удару ракети.

"Всі розлючені на командування. Вони могли дати наказ перенести все в інше місце або в якесь укриття. Перенесіть все і проведіть там церемонію. Чому цього не сталося, я не знаю. Це просто військова дурість", - розповів інший військовий.

Однак навіть після нападу деякі чиновники відстоювали практику вручення медалей поблизу зони бойових дій. Колишній заступник міністра оборони Ганна Маляр сказала, що церемонії є "дуже важливою частиною" військової культури.

"Я сама мала честь нагороджувати міністерськими та державними нагородами наших бійців на передовій - це дуже хвилюючий момент для всіх. Такі заходи мають особливе значення, тому що це відбувається в присутності побратимів, а не поодинці", - зазначила Маляр.

На її переконання, росіяни могли дізнатися про церемонію з "ненавмисного витоку інформації", спричиненого людським фактором. "Людині важко постійно перебувати в стані підвищеної уваги та зосередженості під загрозою смерті", - додала вона.

Втім, один з воїнів 128 бригади заявив у коментарі виданню, що практику радянських церемоній потрібно припинити негайно. "Солдати і військові, офіцери бояться, що все це може повторитися, не дай Бог", - сказав він.

Військовослужбовець зазначив, що якби родичі бійців не підняли крик у соцмережах після атаки, то ніхто б і не дізнався про трагедію.

Загибель бійців 128 бригади ЗСУ - що відомо

Трагедія трапилася 3 листопада біля села Зарічне Запорізької області. Росіяни під час нагородження воїнів бригади завдали по них удару ракетою "Іскандер-М". Вже відомо, що загинули 19 бійців.

Повідомлялося, що командир 128 гірсько-штурмової бригади Дмитро Лисюк дав розпорядження вибудувати артилеристів для нагородження в День ракетних військ і артилерії 2023, але сам запізнився на нагородження. 

Росіяни стежили за бійцями бригади з безпілотника, коригуючи ракетний удар. Проте, окупанти помилилися і потрапили в будівлю позаду військових, ближче до дороги. Більшість військових, на щастя, уникли загибелі, адже їх прикрила стіна будівлі, в яку влучила ракета.

Вас також можуть зацікавити новини: