ЗСУ продовжують знищувати окупантів / фото wikimedia.org

Після захоплення Авдіївки РФ не стала брати оперативну паузу для відновлення боєздатності підрозділів, які зазнали колосальних втрат, а продовжила наступати, вичавлюючи з військ потенціал, що залишився, і навіть вводячи резерви.

На це звернув увагу військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. "Тому березень 2024 року за втратами в армії РФ не став "нижчим" за попередні місяці, а за деякими показниками і зовсім рекордним", - зазначив експерт.

За його даними, у березні окупаційні війська не зазнали рекордних втрат особового складу, але вони виявилися досить високими - 28 200 чоловік. Загалом, за даними Коваленка, за півроку втрати особового складу окупантів становили 164 310 чоловік.

Відео дня

Щодо танків, то в березні росіяни втратили їх 376 одиниць знищеними, пошкодженими та затрофеєними. "Це не рекордний показник втрат, але теж досить високий. Він до межі вичавлює місячний показник військово-промислового комплексу РФ з постачання танків у зону бойових дій і ремонтних потужностей рембатів і навіть заганяє їх у мінус", - зазначив аналітик.

Втрати бойових броньованих машин у окупантів склали 739 одиниць. "У зоні бойових дій почали з'являтися не тільки стародавні БТР-60 і БТР-50П, що витягуються зі складів, а й унікальні зразки. Зокрема, на фронті вперше було ідентифіковано, а заразом і знищено унікальну радянську командно-штабну машину "судного дня" - ВТС "Ладога"", - нагадав аналітик.

Він зазначив, що використання в бойових діях настільки унікальних музейних експонатів свідчить про те, що окупанти "відправляють в Україну все, що здатні привести в робочий стан - незалежно від того, наскільки це унікальний зразок техніки".

При цьому всьому, як зазначив Коваленко, у березні в окупантів зафіксовано рекорд втрат ствольної артилерії - 976 (попередній було встановлено у вересні 2023 року - 947). "Це може бути зумовлено постачанням у зону бойових дій для окупантів дедалі більшої артилерійської компоненти буксируваного типу", - припустив експерт.

"Буксирувані гаубиці радянського зразка (з недостатньою дальністю ураження цілі та точністю) стають не тільки більш простою мішенню для далекобійної та високоточної артилерії в рамках контрбатарейної боротьби, а й для fpv-дронів", - пояснив Коваленко.

Проте, як зазначив аналітик, ВПК РФ зміг наростити такими поставками артилерійську компоненту окупаційних військ, адже на відновлення гаубиць такого типу, які знімаються зі зберігання, витрачається менше часу, ніж на відновлення САУ або РСЗВ.

А ось показник знищених реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) досить низький за березень - 23. "Це зумовлено тим, що РСЗВ через їхню невелику кількість у військах, порівняно зі ствольною артилерією, намагаються тримати на граничному віддаленні від лінії зіткнення, що ускладнює знищення", - сказав Коваленко.

Війна в Україні: новини

Російські війська пробивалися до ліній оборони навколо Часового Яру, але були відкинуті. Концентрація сил там не така велика, як свого часу була навколо Авдіївки, зазначив директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

Вас також можуть зацікавити новини: