Експерти оцінили загрозу ядерного удару по україні під час ядерних навчань РФ / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Росія вперше з початку повномасштабного вторгнення хоче провести навчання з застосуванням тактичної ядерної зброї поблизу українського кордону. Водночас, як зазначають опитані DW експерти, це не означає, що ядерна атака по Україні є неминучою, це більше стосується політичних меседжів.

У виданні нагадують, що, за повідомленням російського Міноборони, навчання проводитимуться ракетними підрозділами ПВО Південного військового округу. Ця територія охоплює не тільки Росію, але й Крим, який був анексований у 2014 році, і чотири українські області на південному сході, які були частково окуповані Росією.

Опитані DW експерти сходяться на думці, що застосування Росією ядерної зброї по Україні є "малоймовірним і безглуздим".

Відео дня

"З військової точки зору застосування Росією ядерної зброї в Україні не має сенсу ні за яких обставин", — заявив Павел Подвиг з Інституту дослідження проблем роззброєння ООН.

При цьому він вважає, що Росія під час навчань не зможе відпрацьовувати атаки, а лише порядок застосування зброї, оскільки нестратегічні боєголовки зазвичай зберігаються окремо від ракет і літаків, які можуть їх запускати.

Ніколай Соков з Віденського центру роззброєння та нерозповсюдження зброї ядерної зброї вважає, що планів застосування ядерної зброї в Україні ніколи не було — навіть восени 2022 року, коли російська армія вийшла з Харківської та Херсонської областей. Тим більше, це не є загрозою зараз, коли російські війська за багатьма параметрами явно переважають українські Збройні сили і захоплюють все більше територій на сході України, вважає експерт.

Матьє Булег з Центру Вільсона в США зазначив, що ядерні навчання є є частиною "постійного залякування та бряцання зброєю" Кремля з метою є зламати рішучість Заходу підтримувати Україну та уповільнити постачання Україні зброї.

Ядерні навчання Росії

Днями Генштаб ЗС РФ почав підготовку ядерних навчань недалеко від кордону з Україною. Крім безпосередньо ракетних підрозділів, задіяні також військово-повітряні та військово-морські сили.

За словами представника Кремля Дмитра Пєскова, навчання проводитимуться у "відповідь на провокаційні заяви та погрози окремих західних офіційних осіб". Зокрема, йдеться про можливу відправку західних військ до України.

Згодом у  Білорусі теж заявили, що проведуть перевірку сил і засобів носіїв нестратегічної ядерної зброї.

Вас також можуть зацікавити новини: