Кремль відходить від "ядерних ігор": аналітики ISW назвали можливі причини

Москва не зможе таким методом примусити Київ до переговорів.

Російська Федерація може продовжувати погрожувати ядерним ударом, щоб спробувати вплинути на Україну через західних союзників. Така тактика призведе до провалу в спробах насильно посадити Київ за стіл переговорів.

На думку аналітиків Інституту вивчення війни, застосування Росією ядерної зброї в Україні малоймовірно. При цьому наголошується, що Москва вживає заходів для деескалації власної ядерної риторики.

"Україна і її міжнародні прихильники чітко дали зрозуміти, що вони не погодяться на переговори під дулом пістолета і не відмовляться від суверенного права України на свої території", - йдеться в повідомленні.

Відомо, що радник з національної безпеки США Джейк Салліван спілкувався з Радником президента РФ з питань зовнішньої політики Юрієм Ушаковим і секретарем Ради Безпеки РФ Миколою Патрушевим, щоб зменшити ризик застосування ядерної зброї.

Крім того, російський посол у Великобританії Андрій Келін зазначив 26 жовтня, що глава Міноборони Росії Сергій Шойгу дзвонив колегам, запевняючи, що Москва не планує використовувати ядерну зброю проти України.

Також лідер Китаю Сі Цзіньпін 4 листопада заявив, що "міжнародне співтовариство повинне ... спільно протистояти застосуванню або загрозам застосування ядерної зброї, виступати за те, щоб ядерна зброя не застосовувалася і ядерні війни не велися, щоб запобігти ядерній кризі в Євразії".

Ядерні загрози Путіна - що відомо

Президент Російської Федерації Володимир Путін і його чиновники неодноразово вдавалися до погроз застосувати ядерну зброю проти України, а також натякали на удар по західних країнах. Так, 21 вересня президент Росії заявив, що використовує всі наявні засоби у разі нібито появи загрози територіальній цілісності РФ.

У НАТО запевнили, що в Кремлі знають про тяжкі наслідки застосування ядерної зброї.

Після пошкодження Кримського мосту в Кремлі ухилилися від прямої відповіді на питання про застосування ядерної зброї у відповідь на подібні події. Пізніше глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що ядерна доктрина поширюватиметься і на тимчасово захоплені території України.

При цьому президент Володимир Зеленський вважає, що застосування ядерної зброї не вплине на ситуацію на фронті.  

Вас також можуть зацікавити новини: