ЄС планує вдвічі збільшити масштаби тренувальної місії для українських військових

Нова мета Євросоюзу – підготувати 30 000 українських військових.

Європейський союз може збільшити масштаби тренувальної місії для українських військових. У країнах-членах ЄС планують підготувати ще 15 тисяч захисників.

Як пише RND, в середу, 1 лютого, декілька офіційних осіб ЄС в Брюселі заявили, що нова мета Євросоюзу – підготувати 30 000 українських військових. Раніше анонсували мету навчити в країнах ЄС біля 15 000 бійців.

"У листопаді міністри закордонних справ країн-членів ухвалили рішення про початок навчальної місії ЄС. Тоді йшлося про те, що спочатку до 15 тисяч українських військових мають пройти навчання в Німеччині, Польщі та інших країнах ЄС. За допомогою місії ЄС хоче допомогти українським військам захищатися ще краще, ніж раніше, від нападників з Росії", – йдеться у матеріалі. 

Зазначається, що в рамках навчальної місії Бундесвер пропонує бойову підготовку для рот і тактичні навчання для штабу бригади та підпорядкованих їй штабів батальйонів. Крім того, Німеччина пропонує забезпечити підготовку інструкторів, медичну підготовку і провести навчання українських військових з використання систем озброєння у тісній співпраці з промисловістю.

Відповідно до початкового плану, Німеччина хотіла підготувати бригаду чисельністю до 5 000 українських військових протягом перших кількох місяців. Кількість бійців, які пройдуть навчання, також має залежати від того, скільки солдатів Міністерство оборони України зможе відправити тренування, зважаючи на бойові дії.

"Згідно з інформацією в колах ЄС, федеральний уряд пообіцяв заповнити 80 посад для місії під час планування розгортання. Бундесвер також забезпечує багатонаціональне командування для спеціалізованої підготовки. ЄС вже призначив тризіркового генерала Андреаса Марлоу командувачем", – наголосило видання.

Підготовка українських військових у ЄС

На початку жовтня 2022 року лідери країн-членів Європейського Союзу досягли консенсусу стосовно започаткування навчальної місії для військовослужбовців Збройних сил України.

Пізніше Рада Євросоюзу ухвалила рішення про створення Місії ЄС з надання військової допомоги Україні під назвою EUMAM Ukraine. Повідомлялося, що місія забезпечить індивідуальну, колективну та спеціалізовану підготовку ЗСУ, у тому числі Сил територіальної оборони.

На початку грудня Євросоюз та Норвегія підписали угоду про надання останнього добровільного фінансового внеску до місії ЄС з надання військової допомоги Україні (EUMAM) на 2023 рік. Країна передала для місії 14 мільйонів євро

Вас також можуть зацікавити новини: