Норвегія допоможе навчати українських військових \ фото REUTERS

Євросоюз та Норвегія підписали угоду про надання останнього добровільного фінансового внеску до місії ЄС з надання військової допомоги Україні (EUMAM) на 2023 рік.

Як повідомила прес-служба Ради ЄС, згідно угоди, Норвегія передає близько  14,5 млн євро до Європейського фонду миру.

"Сьогоднішнє підписання формалізує це рішення і забезпечить набуття чинності угоди та ефективний внесок Норвегії у тренування та оснащення Збройних сил України в межах Місії ЄС з надання військової допомоги", – йдеться у повідомленні.

Відео дня

Рада ЄС підкреслила, що Норвегія стала першою країною за межами ЄС, яка зробила фінансовий внесок до Європейського фонду миру, "що є підтвердженням тісної співпраці Норвегії з ЄС у питаннях безпеки та оборони, а також її твердої підтримки України у захисті свободи та суверенітету".

"Фінансова підтримка Норвегією місії ЄС із надання військової допомоги Україні надасть додатковий поштовх для підготовки та оснащення Збройних сил України, які продовжують мужню боротьбу проти російської агресії", – наголосив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Тренувальна місія ЄС для України

У серпні головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що блок започаткує місію з підготовки українських військових у сусідній з Україною країні.

8 жовтня прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що лідери ЄС досягли консенсусу щодо початку навчальної місії для ЗСУ.

За півтора тижня було прийнято рішення про створення місії ЄС з надання військової допомоги Україні. Вона отримала назву EUMAM Ukraine. Угорщина не підтримала створення місії

Місія EUMAM Ukraine діятиме на території країн-членів ЄС. Також буде оперативний штаб у Брюсселі для забезпечення загальної координації на стратегічному рівні. Командувачем місії буде віце-адмірал Ерве Блежан, директор Сил військового планування і проведення операцій.

Місія забезпечить індивідуальну, колективну та спеціалізовану підготовку ЗСУ, в тому числі Сил територіальної оборони, а також координацію та синхронізацію діяльності держав-членів, які сприяють проведенню підготовки.

Мандат місії спочатку триватиме два роки, а фінансовий орієнтир загальних витрат на цей період складе майже 107 млн євро.

Вас також можуть зацікавити новини: