У Євросоюзі готуються до "нової холодної війни" з РФ / фото REUTERS

Європейські лідери все більше занепокоєні війною в Україні, яка зайшла в глухий кут, і боротьбою з союзниками, аби випередити виробництво нової російської зброї. Про це пише політичний та військовий оглядач Politico Пол МакЛірі.

Він зазначає, що рік, який розпочався з обіцянок масштабного українського контрнаступу, який би відповідав минулорічному несподіваному прориву сотнями миль окупованої Росією території, переріс у криваву битву ярд за ярдом на сотнях миль фронту.

"Росія має спроможність і здатність продовжувати цю війну роками. Багато хто переоцінює, що Захід перемагає. Це Україна перемагає", - заявив міністр оборони Фінляндії Антті Хаккянен під час візиту до Вашингтона цього тижня, де він підписав нову оборонну угоду зі США.

Відео дня

Автор нагадує, що цього місяця уряд Хаккянена оголосив про подвоєння виробництва боєприпасів, зобов’язавшись відправити значну частину їх в Україну, оскільки вона бореться зі зменшенням поставок від західних союзників і повільним нарощуванням виробничих можливостей у США та Європі.

Як відомо, на початку 2023 року Європейський Союз оголосив про амбітну мету доставити в Україну 1 мільйон 155-мм артилерійських снарядів до кінця року, виділивши 1,1 мільярда доларів на компенсацію країнам за ці зусилля. Однак до листопада було відправлено лише близько 300 000 снарядів.

"Хоча поле битви заморожене, у довгостроковій перспективі Україна має хороші шанси виграти її, тому що західні країни мають більші економічні м’язи та можуть наростити свою оборонну промисловість до такого рівня, з яким Росія не може конкурувати. Ми можемо це зробити, і Україна може, але для цього потрібні рішучі кроки західних країн", – додав Хаккянен.

За його словами, частиною проблеми збільшення військового виробництва на Заході було повільне визнання того, що повномасштабне вторгнення Росії назавжди змінило політичний ландшафт Європи.

"Я думаю, що багато західних країн вважали, що це короткострокова проблема. Але зараз я думаю, що в США і в країнах НАТО майже всі знають, що це кінець останніх 30 років з моменту розпаду Радянського Союзу. Тепер ми вступаємо в якусь нову холодну війну", - резюмував міністр оборони Фінляндії.

Війна Росії проти України - останні новини

Російські окупанти втратили одразу три винищувача-бомбардувальника Су-34 на півдні України. Про це повідомив командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що воєнна мета Путіна в Україні вже недосяжна, незважаючи на значні військові зусилля.

Вас також можуть зацікавити новини: