Потенційний підрив росіянами ЗАЕС не стане на заваді руху ЗСУ, вважає Світан / фото УНІАН, Анатолій Мудрик

Військовий експерт, полковник запасу Збройних сил України Роман Світан заявив, що на відміну від теракту на Каховській ГЕС, для росіян немає жодної військової необхідності у підриві Запорізької АЕС. Це не стане на заваді руху українських військових.

"Росіяни "вимкнули" за допомогою води (підірвавши Каховську ГЕС – ред.) декілька сотень кілометрів фронту. Не дали можливість нашим військам форсувати Дніпро. І щонайменше протягом місяця на лівому берегу Херсонщини важка техніка не зможе пересуватись", – пояснив він в ефірі "24 каналу". 

За словами Світана, після підриву Каховської ГЕС, ворог зміг перекинути вільні резерви на Оріхівський та Донецький напрямки. Він також згадав, що росіяни замінували хімічний завод "Кримський титан", який ворог може підірвати, "щоб затримати рух українських військ". 

Водночас експерт наголосив, що потенційний підрив Запорізької АЕС не стане на заваді для ЗСУ, оскільки рух українських Сил оборони відбувається за сотні кілометрів на схід від Оріхова та Гуляй Поле та за 100 кілометрів на південь з Херсона на Армянськ.

На думку полковника запасу, в історії з імовірним підривом ЗАЕС з політичною метою – задля прикриття виведення своїх військ – для Росії буде набагато менше мінусів, ніж переваг.

"Найімовірніше, це чергова лякалка для Європи напередодні ухвалення якихось рішень на зустрічі "Рамштайн" або на саміті НАТО у Вільнюсі. Проте спрогнозувати дії Володимира Путіна та російських військово-політичного керівництва в такій логічній парадигмі практично неможливо. Вони вже давно з неї випали", – додав експерт.

Загроза підриву ЗАЕС: що відомо

Днями президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія хоче підірвати Запорізьку АЕС. Мета ворога криється в дестабілізації ситуації в Україні. За його словами, противник зацікавлений в тому, щоб весь світ тиснув на Україну з вимогою зупинити війну. 

Можливістю теракту на ЗАЕС лякають і самі росіяни. Ворог запустив масштабну дезінформаційну кампанію, і поширює відео, де натякає на те, що підірве станцію.

Вас також можуть зацікавити новини: