ЗСУ зробили усю роботу замість НАТО, але навіть належної подяки не отримали / колаж УНІАН, фото facebook.com_GeneralStaff.ua, facebook.com/JointForcesCommandAFU

Україна вже захистила Європу від російської загрози і продовжує це робити далі. Це Захід має дякувати українцям та надалі підтримувати їх зброєю замість того, щоб змушувати Київ благати партнерів про поставки. Таку думку на сторінках The New York Times висловив оглядач-міжнародник Томас Фрідман.

На його думку, причина російського вторгнення полягає в тому, що Кремль боїться остаточного переходу України в західний табір. Велика слов’янська країна, що стане успішною в демократичному таборі — це саме те, що зробить "злодійську слов’янську автократію" Путіна ще більш ізольованою та позбавленою легітимності, ніж будь-коли. 

Фрідман зауважив, що українці несуть на собі весь тягар війни і готові це робити й надалі, а все, що вони просять у Заходу — це сучасне озброєння та фінансова допомога.

Відео дня

"Як ми взагалі можемо відмовлятися? За десятки мільярдів доларів і жодного вбитого американського солдата Україна завдала глибокої невдачі путінській армії, що робить її набагато менш небезпечною для Заходу та Києва. Це найвигідніша пропозиція, яку будь-коли отримувало НАТО", – пише оглядач.

Він зауважує, що зусиллями України Росія втратила левову частину своїх початкових військових ресурсів і тому на поточний момент не представляє загрози для країн Європи. "Дякую, Києве", – додає Фрідман.

Оглядач також наводить висловлювання віце-прем'єр-міністра Канади Христі Фріланд, яка на сніданку з лідерами НАТО в Давосі цього року зазначила, що саме Захід повинен дякувати українцям замість того, аби змушувати їх благати про додаткові поставки зброї.

Війна в Україні: позиція Заходу

Як писав УНІАН, канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив переконання, що переговори між Києвом та Москвою на поточному етапі не мають жодного сенсу. Він нагадав, що саме Росія вирішила у 2022 році припинити переговорний процес і вдалася до повномасштабної агресії у спробі знищити Україну. Шольц наголосив на необхідності продовжувати підтримку України.

Тим часом США досі не можуть узгодити нову програму військової допомоги Україні. Лідер республіканців в Сенаті США Мітч Макконнелл висловив сумніви, що Конгрес взагалі зможе домовитися про надання військової допомоги України до президентських виборів, які відбудуться у листопаді.

Вас також можуть зацікавити новини: