Олександр Мусієнко прокоментував інформацію про те, що військові НАТО вже перебувають в Україні / Колаж УНІАН, фото facebook.com/GeneralStaff.ua, скріншот

Керівник Центру військово-правових досліджень, військовий експерт Олександр Мусієнко в ефірі загальнонаціонального телемарафону прокоментував заяву очільника МЗС Польщі про те, що військові деяких країн НАТО вже перебувають в Україні.

За його словами, це можна пояснити дуже просто, адже "є місії, посольства, дипломати, які знаходяться в країні, яка воює".

"Безумовно їхні функції щодо охорони треба комусь здійснювати. Спецпідрозділи військові присутні, які прикривають особливо важливі посольства великих держав в Україні. Це не сотні і не тисячі людей. В цьому немає нічого дивного, якоїсь сенсації, як це хочуть подати, що вже військові знаходяться. Треба сказати з якою місією вони знаходяться, вони виконують функції охорони", - акцентував Мусієнко.

Відео дня

Крім того, зазначив експерт, багато добровольців з різних країн захищають Україну на фронті в лавах "Іноземного легіону".

"The Washington Post писав, що за їхніми даними, в нас майже 20 тисяч іноземців в "Іноземному легіоні" Збройних Сил України воюють за Україну. В тому числі, є французи і не тільки вони. До речі, це також крок для підсилення. Тобто, добровольці ж до нас можуть їхати, не залежно від рішень їхніх країн. Просто може статися так, що добровольці будуть ще більш краще підготовленими", - підкреслив Мусієнко.

Він зауважив, що Україна зараз потребує допомоги від західних партнерів в озброєнні, ракетах, снарядах, танках, тому не можна стверджувати, що ми просимо допомоги військовими. Проте, ситуація на війні постійно змінюється.

"Перше: якщо Росія дуже хоче війни з НАТО, то може статися так, що вона її отримає. Тому про це не треба забувати і не треба провокувати. Вони виставили ультиматум всьому НАТО. Друге: я думаю, є позиція від наших партнерів, яка полягає в тому, що Україна має вберегти та утримати свою державність і суверенність. Це дуже важливо. Третє: якщо для цього треба буде ввести війська країн НАТО і наших партнерів-союзників, думаю, так можна вже називати Францію, Нідерланди, Британію, країни північної Європи союзниками військовими, а це інший рівень вже. Вони це зроблять, введуть свої війська і вони будуть рятувати ситуацію", - пояснив він.

Також, як сказав експерт, окремі західні політики вже вважають, що Україна – це історія успіху для Заходу.

"І, безумовно, цією перемогою треба скористатися, її не можна використати як програш. Тому вони будуть наполягати на певних рішеннях. Все ж таки є західні політичні кола, які хочуть зробити те, що їм не вдалося зробити на початку двадцятого століття. Це те, чого дуже боїться Путін, тому постійно говорить про "інтервенцію", - додав експерт.

Присутність іноземних військових в Україні

Військові деяких країн НАТО вже перебувають в Україні. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Він висловив підтримку ідеї президента Франції щодо відправлення військ в Україну, заявивши, що військовослужбовці деяких країн-членів НАТО вже перебувають на території України. Водночас дипломат відмовився поточнювати їхню кількість та називати конкретні держави.

Варто нагадати, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році в "Іноземний легіон" виявили бажання вступити понад 20 тисяч іноземців - добровольців і ветеранів з 52 країн.

Вас також можуть зацікавити новини: