Генерал назвав "завдання №1" для Путіна в Україні

За словами Маломужа, реалізація цієї мети дозволить агресору продовжити наступ.

Російські окупанти зараз прагнуть захопити Маріуполь, після чого перекинути сили звідти на напрямки Донецької та Луганської областей, щоб наступати далі, в тому числі на південь.

Таку думку озвучив "Апострофу" генерал армії України, голова Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010) Микола Маломуж.

За його словами, зараз ворог концентрує основні сили, проводить попередні розвідувальні атаки й розвідки боєм.

"На окремих напрямках Донецької та Луганської областей йдуть проривні атаки там, де вважається, що може бути пробита система оборони України. Але концентрація основних військ, я думаю, ще попереду. Це буде концентрація військ, що йдуть і через територію Росії, через Донецьк і Луганськ, і вже на півночі та в Бєлгороді формуються нові формати Збройних сил. Це і ті, які перейшли з Київської, Чернігівської та Сумської областей, і нові резерви, які підтягуються не тільки з південного і центрального федерального округів Російської Федерації, а й з Далекого Сходу, з Уралу. Ми бачимо, що йде формат по наростаючій", - розповів генерал.

"Завдання №1" для Путіна зараз - це Маріуполь, оскільки це символ стійкості українських воїнів, зазначає Маломуж.

"Може, Путін і говорив не штурмувати" Азовсталь", але йде бомбардування, йдуть постійні атаки. Завдання перед військовими Росії - захопити Маріуполь, а потім перекинути звідти основні сили на напрямки Донецької та Луганської областей, щоб ефективно проводити наступальні операції. З іншого боку, не потрібно забувати про Ізюмський напрям, який сьогодні надзвичайно важливий для проведення "спеціальних операцій" агресора по оточенню Збройних сил України, проведення атак з флангів. І, зрозуміло, це південь України, де сьогодні у ворога значні втрати", - припускає він.

Раніше УНІАН вже повідомляв, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу збрехав президенту країни-агресора Володимиру Путіну про захоплення Маріуполя. Захисники міста негайно ж відреагували на цю доповідь даними про знищення техніки окупантів.

Водночас Путін наказав своєму міністру скасувати штурм "Азовсталі", оскільки він "недоцільний". Однак пізніше стало відомо, що в місті прямо в той момент відбувається бомбардування і обстріл території "Азовсталі".