Ніхто не знає, коли закінчиться російсько-українська війна. І офіційна позиція наших союзників формально не змінилася: Україну у військовому сенсі слід підтримувати до того часу, поки вона не зможе вести переговори з РФ з позиції сили. Проте зараз, якщо затримка з американською допомогою стане суттєвою, європейської вистачить хіба на те, щоб Україна могла утримувати фронт з Росією так, щоб агресор не рухався далі. Але її не вистачить на те, щоб проводити деокупацію великих територій.

Тому, можливо, союзники України змінюють свій погляд щодо підтримки нашої держави. Тим більше, що Україна говорить, що не все просто й існує велика потреба в нових технологіях на фронті.

Після того, як союзники України зрозуміли, що війна переходить у стадію позиційної, почалися дискусії про варіант замороження ситуації

Відео дня

Цей новий критерій, ймовірно, вимальовується таким: якщо Україна зможе почати відновлення до закінчення війни, навіть не досягши деокупації всіх територій, а Росія не рухається далі. Простими словами, я не виключаю, що ставлення наших партнерів може змінитись від: "необхідно довести ситуацію до того, щоб Україна мала змогу вести переговори з позиції сили" до "необхідно, щоб Україна могла почати відновлення". І це вони б вважали крапкою у веденні бойових дій.

Крім того, після того, як союзники України зрозуміли, що війна переходить у стадію позиційної, почалися дискусії про варіант замороження ситуації. При цьому, це розуміння з’явилось ще до виходу нашумілої статті головкома Валерія Залужного в The Economist. Тези про заморозку війни в Україні почали з’являтись в США десь у травні. І, швидше за все, як найбільш реалістичний, розглядався "корейський сценарій": коли немає жодного вирішення ситуації, немає визнання поразки й перемоги з усіх боків, але бойові дії припиняються на тривалий час.

Ця ідея поступово набирає обертів серед союзників України. Проте я не сказав би, що тема заморозки війни вже "на столі" - поки що вона дискутується. І все буде залежати від того, що саме зможе продемонструвати Україна, маючи у наявності ту допомогу, яка вже є.

Позицію наших союзників, які схиляються до ідеї заморозки війни, цілком можуть зруйнувати успіхи Сил оборони України на півдні

Ба більше, станом на зараз не можна сказати, що Україна, наприклад, за останні півроку нічого не досягла. Україна відкрила Чорноморський коридор власними силами (тобто, експортний морський коридор працює і після виходу РФ з "зернової угоди"), Україна суттєво зменшила потужності російських сил в Криму, Україна має сталий плацдарм на лівому березі Херсонщини… Тобто, позицію наших союзників, які схиляються до ідеї заморозки війни, цілком можуть зруйнувати успіхи Сил оборони України на півдні. Хоча можливі й інші, несподівані варіанти…

Отже, рішення стосовно можливої заморозки війни партнерами України ще не прийнято. Ця ідея набрала певних обертів через різні фактори, але остаточно рішення не ухвалене. І чи станеться це, залежатиме від подій у найближчі місяці.

На мою думку, якщо Україна продемонструє успішні операції, то теорія про заморожування війни відійде на другий план. А на перший план повернеться позиція підтримки Києва, допоки він не зможе проводити переговори з Москвою з позиції сили.

Олексій Їжак, завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД)