Москва не зможе утримувати контроль над війною в Україні / фото 14 ОМБр Романа Великого

Російська Федерація шукає способи "заморозити" війну проти України, щоб відновити свій потенціал. Москва не зможе довго контролювати ситуацію в будь-якому випадку через внутрішню кризу.

"Так, вони (росіяни – УНІАН) в цьому (заморозці війни – УНІАН) зацікавлені. Але я в цьому плані є обережним оптимістом, тому що логіка історичного процесу, те, як відбувається протистояння Заходу, Росії, Китаю, не передбачає можливості для довгої "заморозки". Розбіжності занадто посилилися, щоб взяти і перегорнути сторінку і повернутися до того, як було до війни. Спроба консервації не вирішує основних протиріч. Так чи інакше, будуть кризи, які зламають "заморозку" раніше 2028 року, це точно", - заявив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик в інтерв'ю УНІАН.

При цьому він вказав, що у Москви є свій інтерес скрізь, тому створити кризу може що завгодно.

Відео дня

"Все що завгодно: повстання в Росії, обрив фронту, контрнаступ, нанесення якихось ударів, техногенні катастрофи, нове повстання в Сирії, куди доведеться перекидати війська, криза на Кавказі... будь-які точки, де зараз відбувається зміщення тектонічних політичних плит. Всі регіони почали рухатися, починаючи від Африки і закінчуючи Латинською Америкою. І у Росії скрізь є свій інтерес", - зазначив експерт.

Крім того, він нагадав, що західні експерти люблять цитувати корейську модель "заморозки".

"Мирної угоди між Кореями немає, формально корейська війна не закінчилася, але там немає "гарячої" фази. Так от, не буде ніякого корейського сценарію для України. Корейський сценарій виник в певних історичних умовах того часу - 50-х років і супроводжувався здатністю країн, соціалістичних і капіталістичних мікросистем, підтримувати цей розподіл. У нинішніх умовах ні у Заходу, ні у Росії немає можливості тримати цю "заморозку", немає ресурсів. Занадто багато конфліктів, занадто багато криз накопичилося. Необхідно переходити в щось нове. А у тих, хто виступають за "заморозку", немає коштів, щоб її тримати. Тому вона буде нетривалою, не до 2028 точно", - підсумував Кулик.

Замороження війни в Україні - чи можливий варіант консервації

У США вже прозвучали думки, що війна в Україні перетвориться на заморожений конфлікт, як це сталося з розділеною Кореєю.

У свою чергу президент Володимир Зеленський заявив, що Київ не піде на заморозку війни, тому що це призведе до нового витка агресії в майбутньому.

Російський окупант Олександр Ходаковський визнав, що здобути перемогу над Україною військовим шляхом Росія не зможе, тому закликав заморозити війну. 

Вас також можуть зацікавити новини: