Аналітик розповів про головні посили у статті Залужного / фото УНІАН

У статті для видання The Economist Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний чітко розставив акценти щодо того, як надалі діяти силам оборони України і, що стало причиною гальмування наступу, розпочатого в червні.

Таку думку висловив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. "Дивним чином, стаття... стала приводом для маніпуляцій і вихоплення слів з контексту, без надання уваги важливим тактичним моментам, які можуть сформувати враження про те, що буде відбуватися на арені протистояння в Україні в 2024 році", - зазначив Коваленко.

Аналітик сказав, що головним приводом для деякого песимізму стала згадка такого терміну як "позиційна війна". "Російські ЗМІ тут же підхопили цей термін і стали розвивати його до рівня глухого кута ЗСУ у війні, хоча, сенс був зовсім в іншому", - зазначив аналітик.

Відео дня

Як пояснив Коваленко, Залужний зазначає у своїй статті, що розрахунок командування ЗСУ був на завдання російським окупантам таких втрат, які змусили б їх відступати на більш вигідні рубежі. Але, командування окупантів вчинило інакше - воно стало наповнювати лінії оборони і рубежі живою силою, яка послужила гальмуючим елементом.

"Росія в червні почала перекидання своїх підрозділів зі складу групи військ "Дніпро" (лівобережна Херсонська область) в Запорізьку область, для посилення ГВ "Схід"", - нагадав аналітик.

Також Залужний звертає увагу на те, що була недооцінена перша лінія оборони росіян – смуга забезпечення. Як зазначив експерт, вона формувалася згідно з класичною радянською методикою, але російське командування гіпертрофувало мінування полів до небувалого в історії рівня. "На один квадратний метр розміщувалося від 5 мін, протитанкового та протипіхотного типу. Жодна армія в світі не стикалася з таким щільним мінуванням", - зазначив аналітик.

А ЗСУ не вистачало на момент початку наступу засобів розмінування. Це вплинуло на темпи просування українських військ у перші тижні наступу і призвело до гальмування процесів на початковому етапі.

Також Головнокомандувач згадує і фактор домінування в повітряному просторі. Російська авіація кількісно і якісно завжди мала перевагу над ЗСУ, але втрати в техніці та особовому складі ще в 2022 році змусили оперувати ВКС РФ виключно в повітряному просторі тимчасово окупованих територій, оскільки за їх межами для росіян була серйозна загроза.

Стаття Залужного

1 листопада у світ вийшла стаття Залужного, в якій він розповів про поточну ситуацію на війні. Головнокомандувач заявив, що у війні прориву захисту російських окупантів не буде, а відповідно лінія фронту не зміниться. Він підкреслив, що для перемоги Україні потрібна принципово нова технологія, тому що ситуація на фронті зайшла в глухий кут.

Сьогодні в США прокоментували статтю Залужного для видання The Economist. За словами координатора Ради нацбезпеки Білого дому Джона Кірбі, вона є одним з важливих аргументів на підтвердження нагальної необхідності подальшої підтримки України. 

Вас також можуть зацікавити новини: