Україні потрібні далекобійні ракети / скріншот

Щоб покласти край терористичній бомбардувальній кампанії Росії, навіть різкого збільшення поставок систем ППО і боєприпасів в Україну буде недостатньо, пише американський аналітичний центр Atlantic Council's.

Зазначається, що Україні потрібні ракети великої дальності, а також політичне "зелене світло" від західних партнерів для завдання ударів по стартових майданчиках та пов'язаним з ними цілям на території Росії.

"Поки західні лідери наполягають на обмеженні можливості України наносити удари у відповідь по Росії, українські командири будуть змушені вести повітряну війну щитом, а не мечем", - йдеться в огляді.

Відео дня

І для посилення цього щита Україні зараз потрібна термінова допомога в області протиповітряної оборони, оскільки Росія почала серію масованих ракетних ударів, відзначили аналітики.

"Найближчою метою Росії може стати придушення обмежених можливостей протиповітряної оборони України. Хоча Україна змогла значно посилити свої системи протиповітряної оборони з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії майже два роки тому, Київ як і раніше сильно залежить від партнерів країни у поповненні запасів ракет-перехоплювачів та інших видів боєприпасів", - пише Atlantic Council's.

Вказується, що на цей час існує цілком реальна небезпека того, що Україна може вичерпати свої існуючі запаси боєприпасів для ППО найближчими тижнями. Пов'язано це з тим, що подальша військова допомога США і ЄС Україні наразі знаходиться під питанням через "політичні перешкоди".

Ракети ATACMS для України - що повідомлялося

Нагадаємо, у жовтні 2023 року стало відомо, що Україна таємно отримала від США партію ракет ATACMS.

Однак, як заявив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, швидше за все, Україна отримала від США ракети ATACMS найбільш ранньої модифікації M39 (ATACMS Block I) з касетною бойовою частиною. Їхня дальність - до 165 км.

Вас також можуть зацікавити новини: