Повідомляється про перекидання ATACMS в Україну / скріншот

Оновлено. США таємно передали Україні ракети ATACMS великої дальності, пише CNN з посиланням на двох американських чиновників.

"Невідомо, коли були надані американські ракети. Але в останні тижні США вирішили відправити їх по-тихому, тому що вони хотіли застати росіян зненацька, особливо після декількох місяців публічних суперечок з приводу того, чи погодиться президент Джо Байден відправити ракети", - повідомив один з чиновників.

Російські війська знають про радіус дії ракет, і США були стурбовані тим, що вони приберуть своє обладнання та озброєння за межі досяжності до того, як ракети зможуть бути використані, сказало джерело.

Офіційні особи США повідомили CNN, що Україна використала систему ATACMS для атак на аеродроми з російською авіацією в окупованих Бердянську та Луганську.

The New York Times з посиланням на американських чиновників повідомляє, що в Україну відправили "у невеликій кількості" ракети ATACMS, оснащені касетними боєприпасами.

Як пише Politico, передача ATACMS знаменує серйозне посилення захисту України адміністрацією президента США.

"Президент Джо Байден не наважувався відправили ракетну систему ATACMS, побоюючись ескалації конфлікту. Ця передача вказує на те, що розрахунки адміністрації змінилися після повільного українського контрнаступу", - пише видання.

До цього The Wall Street Journal писав, що ЗСУ вперше застосували далекобійні ракети ATACMS по російських військових на території України. Американські ракети нібито таємно перекинули в Україну кількома днями раніше, зазначала газета.

Тим часом військово-політичний оглядач Олександр Коваленко у своєму Telegram-каналі коротко написав: "Ну, з почином, М74!".

Про удари ракетами ATACMS по аеродромах з російською авіацією у тимчасово окупованих Бердянську та Луганську в ніч проти 17 жовтня заявляли російські пропагандисти.

При цьому у російських пабліках навіть публікували фото осколків, знайдених на місці удару в Бердянську. Стверджувалося, що "удар був нанесений версією комплексу" ATACMS: Block-1А" (М39А1)... ракета містить від 200 до 300 суббоєприпасів M74 і має можливість уражати ними цілі на дистанції до 300 км".

Офіційної інформації про отримання на озброєння ЗСУ ракет ATACMS на цей час поки немає.

Варто зазначити, що у відеозверненні після засідання Ставки 17 жовтня президент України Володимир Зеленський зробив наступну заяву: "Дякую тим, хто потужно знищує логістику та бази окупантів на нашій землі. Є результати. Я дякую деяким нашим партнерам: ефективна зброя, як ми і домовлялися".

Вас також можуть зацікавити новини: