Валерій Романенко оцінив втрати РФ внаслідок знищення літака А-50 / фото wikipedia.org

Знищення російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 стало дуже відчутною втратою для РФ. Під час його ураження могло загинути 15 осіб льотного складу. 

"Це найбільша одномоментна втрата такої значної групи спеціалістів для повітряно-космічних сил РФ. Одночасно загинуло 15-16 осіб висококваліфікованого льотного складу", – зазначив у коментарі АрміяInform провідний науковий співробітник Державного музею авіації Національного авіаційного університету, кандидат історичних наук Валерій Романенко.

За його словами, екіпаж літака А-50 складається з двох частини. До першої входять 5 осіб льотного екіпажу – два пілоти, штурман, борт-інженер і ще один фахівець.

Відео дня

"Сам по собі льотний екіпаж — це невелика втрата для росіян, бо таких екіпажів багато. Будь-який екіпаж Іл-76 після підготовки у пару місяців, він здатний буде пілотувати А-50", – пояснив Романенко. 

Проте є ще і друга частина – це спеціальний екіпаж. Він складається з 10-11 операторів, яких готують по кілька років. За словами експерта, "це вже дійсно серйозна втрата для ворога". 

Знищення літака А-50

14 січня 2024 року українські військові знищили російський літак А-50. Сталося це в зоні акваторії Азовського моря. Ураженні борту підтвердив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Крім того, того ж дня було підбито повітряний пункт управління супротивника – борт Іл-22.

Авіаційний експерт Анатолій Храпчинський каже, що знищення цих літаків створить певну "буферну зону" навколо України. За його словами, це було "потужне рішення з боку наших Повітряних сил".

Вас також можуть зацікавити новини: