Знищення літаків суттєво вплине на можливості російських окупаційних військ безпосередньо / колаж УНІАН, фото wikipedia.org, Baza

Авіаційний експерт Анатолій Храпчинський зауважує, що знищення двох російських літаків суттєво вплине на можливості ворога і створює певну "буферну зону" навколо України. Про це він сказав в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання щодо ураження двох російських літаків.

Храпчинський зауважив, що це "потужне рішення з боку наших Повітряних сил".

"Знищення таких літаків як А-50 – літак дальнього радіолокаційного виявлення і Іл-22 – командний літак – це суттєво вплине на можливості російських окупаційних військ безпосередньо", - зауважив Храпчинський.

Відео дня

Крім того, додав він, це створює певну буферну зону навколо України, де "російським літакам залітати не можна".

Стосовно наявності у росіян ще таких літаків, експерт зазначив, що "у них насправді вони є".

"Якщо казати безпосередньо про А-50, у них ще до пошкодження А-50 у Білорусі було дев’ять літаків саме А-50. Зараз ми можемо сміливо казати, що вже мінус два літаки. Але тут більше питання стратегічного рішення в тому сенсі, що ці літаки не зможуть близько підлітати до території України", - сказав Храпчинський.

Так, за його словами, це значно ускладнює роботу і зменшує можливості цих літаків. Вони "стають непотрібними на тих відстанях, на які можуть підлітати".

"За рахунок знищення таких літаків ми показуємо ворогу, що йому дедалі складніше буде воювати проти нас", - зазначив експерт.

Крім того, на запитання щодо того, чим були знищені ці два літаки, Храпчинський зауважив: "З огляду на відстані, які у нас є, де саме було знищено, ми знаємо, наприклад, так само, що безпосередньо Протиповітряна оборона України була посилена засобами такими як FrankenSAM – це імплементація американських ракет до старих радянських пускових установок. Це "Бук" або "Оса". Так само є і імплементація безпосередньо радіолокаційних станцій С-300 разом з пусковими установками Patriot. Тому насправді, на мою, думку, це було виконано за рахунок цих нових систем, які Україна може використовувати безпосередньо на лінії фронту".

Знищення російських літаків А-50 та Іл-22 - деталі

Сьогодні, 15 січня, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний висловив вдячність Повітряним силам за чудово сплановану операцію, підтвердивши ліквідацію двох літаків Росії.

Зазначалося, що українські воїни знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління супротивника - борт Іл-22.

Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук зазначив в жартівливій формі, що нині Азовське море чисте, як ніколи, "готуємось до пляжного сезону на його узбережжі". А-50 було збито саме над Азовським морем.

Згодом речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат прокоментував фото літака-ретранслятора Іл-22, про збиття якого повідомлялося. На фото літак дуже сильно пошкоджено. Ігнат підкреслив, що саме літак А-50 був пріоритетною ціллю.

Вас також можуть зацікавити новини: