Багато міст на Донбасі вже багато років перебувають під окупацією / фото Вадим Лях

Військовий експерт Олег Жданов дав прогноз, як ЗСУ будуть звільняти великі міста на Донеччині, які вже багато років перебувають під окупацією.

Про це він розповів в інтерв'ю УНІАН.

"Я скажу, що з Донецьком особливої проблеми немає, у Донецьку немає військ. Російські гарнізони все в основному розосереджені по промзонах навколо. Область нашпигувала, згоден, а місто саме – ні. У серпні ми виходили на Демидівські висоти над Донецьком і завдавали вогневого ураження по промзонах, по складах. Ми там дуже добре прорідили і техніку, і склади. При наявності можливостей ми можемо заходити і займати це місто. Це перший варіант. Другий варіант-це обхід. Ми можемо рухатися між містами, А міста просто брати в облогу і змушувати противника капітулювати. Або змушувати їх йти заздалегідь, щоб не потрапити в оточення", - сказав Жданов.

Експерт вважає, що все питання в наявності резервів і в можливостях Збройних сил.

Також він розповів, як там будуть проводити зачистку від сепаратистів.

"

На цих територіях потрібно створити тимчасові комісії, які будуть виконувати роль місцевих рад. І при них, природно, будуть юридичні комісії, які буде амністувати місцеве населення. На мій погляд, всі повинні пройти через ці комісії. Ті, хто скоював злочини, брав до рук зброю, тут без варіантів – їм треба йти разом з російськими військами або їм доведеться нести кримінальну відповідальність за скоєні злочини. А основне населення, яке не скоювало кримінальні злочини, для них ніяких проблем, на мій погляд, не буде. Комісія амністує людину, їй видадуть документи держави України, і вона продовжить далі своє життя у звичайному конституційному ладі", - сказав він.

Жданов упевнений, що найголовніше – це вийти на кордон і зміцнити його для того, щоб зробити неможливими інші спроби вторгнутися в Україну.

Війна в Україні: яка ситуація на Донбасі

1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що в Лимані Донецької області українські військові вже підняли державний прапор, але там ще йдуть бойові дії.

Вдень 2 жовтня глава держави заявив, що Лиман  повністю зачищений від російських військ.

5 жовтня глава Донецької ОВВА Павло Кириленко повідомив, що в деокупованому Святогірську в ході ексгумації були виявлені тіла 4 вбитих цивільних.

Останнім часом окупанти і колаборанти виходять на зв'язок з українськими військовими і владою, пропонуючи співпрацю. Це відбувається на тлі успіхів української армії.