У Москві на дахах будівель встановили ЗРПК "Панцир-С1"/ скріншот

Військовий експерт Олег Жданов пояснив, навіщо росіяни встановлюють на дахах будівель у Москві зенітні ракетно-гарматні комплекси (ЗРКП) "Панцир-С1".

Як він зазначив, у таких комплексів протиповітряної оборони (ППО) повинен бути огляд у 360 градусів: "Якщо його поставити під будівлю, то будівля буде перекривати огляд, і він нічого не "побачить"... Сьогоднішні будівлі повністю закривають огляд для радіолокаційних станцій, тому що вони як правило зібрані із залізобетонних конструкцій, які є потужними екранами".

Саме тому комплекси ППО такого типу встановлюють на панівних висотах, додав Жданов:

Відео дня

"Це система, яка ловить ціль вже безпосередньо перед самою будівлею. Їй потрібен огляд у 360 градусів, і огляд повинен бути у 180 градусів по півсфері. Ось тоді вона може забезпечити захист цієї будівлі. У всіх інших випадках, якщо її поставити під будівлю, - вона непотрібна".

У Москві на дахах встановили ЗРПК "Панцир-С1" - що повідомлялося

Нагадаємо, днями в Москві на дахах будівель почали розміщувати самохідні зенітні ракетно-гарматні комплекси "Панцир-С1". Системи ППО помітили на дахах Міноборони РФ і одного з бізнес-центрів.

На думку експертів Інституту вивчення війни, розміщення Кремлем установок ППО в житлових районах російських міст - частина інформаційної війни. Як йдеться у звіті західних аналітиків, російське керівництво активізувало зусилля, щоб представити війну в Україні як екзистенційну загрозу. Таким чином, Путін створює умови для затяжної війни.