Мова йде про російську Х-101 у модифікації "Изделие 504АП" / колаж УНІАН, фото скріншот

В мережі з’явилось відео, яке демонструє відстріл теплових пасток із російської крилатої ракети Х-101 під час масованого удару по Україні 29 грудня 2023 року.

Така картина була незвичною, бо це був перший зафіксований в історії воєн випадок, коли крилата ракета випускала теплові пастки для протидії засобам ППО, пише Діфенс Експрес.

Аналітики стверджують, що тут насправді фігурує серійна модифікація Х-101, яка була створена ще до лютого 2022 року, і такого роду ворожі "изделия" наша ППО вже не раз збивала. Мова йде про російську Х-101 у модифікації "Изделие 504АП". Від базового варіанту Х-101 "Изделие 504АП" відрізняється двома важливими деталями – наявністю станції постановки перешкод СП-504 для протидії ПЗРК, та наявністю системи наведення "Отблеск-У" з принципом роботи аналогічним до західних TERCOM та DSMAC, що використовуються на американських КР Tomahawk.

За деякими даними, вперше у війні проти України модифіковані Х-101, які можуть відстрілювати теплові пастки, РФ застосувала ще у листопаді 2022 року, і це була ракета, виготовлена лише в 3 кварталі минулого року. Перше збиття нашою ППО модифікованої Х-101 у версії "Изделие 504АП" було зафіксовано у січні 2023 року.

Згодом Центр досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генштабу ЗСУ офіційно визнав, що росіяни застосовують модифіковані Х-101, але ворог в цьому не зазнав успіху. Бо факт використання таких ракет не допоміг РФ протидіяти нашій ППО.

Протягом 2021-2022 років, за даними дослідника Петра Бутовскі, російський ВПК виготовив орієнтовно 111 ракет Х-101 у версії "Изделие 504АП". За планами за 2024 рік стратегічна авіація "ВКС РФ" має отримати мінімум 167 ракет такого типу. З чого випливає, що росіяни вважають для себе за доцільне використовувати тепер саме Х-101 з "апгрейдом", навіть якщо це не є ефективним проти нашого протиповітряного захисту.

Російські атаки - деталі

29 грудня ворог використав, щоб "принести" в домівки українців біду, близько 158 повітряних цілей - летіли балістичні ракети і дрони. Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Залужний.

Президент України Володимир Зеленський зробив нову заяву щодо масованого удару Росії по Україні 29 грудня, унаслідок якого вже відомо про 39 загиблих. Унаслідок удару постраждало майже 120 міст і сіл - сотні цивільних обʼєктів.

Вас також можуть зацікавити новини: