Авіаексперт відповів, чому РФ почала запускати "Циркон" / фото t.me/zloyodessit

Росія почала бити по Україні ракетами "Циркон", які майже повністю складаються з іноземних елементів.

Авіаексперт Анатолій Храпчинський у коментарі "Еспресо" зазначив, що Україні потрібна система THAAD, яка здатна збивати такі балістичні цілі на висоті понад 100 км над землею.

"Наразі маємо більш великий фрагмент російської ракети "Циркон", і можемо зробити більш ретельне дослідження, підтвердивши або спростувавши тактико-технічні характеристики, які зазначала російська пропаганда. "Циркон" - це балістична ракета, яку росіяни можуть запускати з Криму. Тому час підльоту дуже короткий, і потрібно дотримуватися всіх заходів безпеки. Росія почала активно використовувати такі залишки надважливої зброї від відчаю тому, що в них немає перемог на лінії фронту", - припустив Храпчинський.

За його словами, окупанти змінюють тактику обстрілів України, намагаючись завдати якомога більше збитків. Саме цим можна пояснити використання доволі рідкісних ракет.

"Слід зазначити, що ракета "Циркон" майже повністю складається з іноземних елементів. Не впевнений, що РФ може виробляти їх у великій кількості або на промисловому рівні. Потрібно посилювати нашу ППО, посилювати протидію балістиці. Останній масований удар показує, що кількість використання балістичних ракет із боку агресора збільшується. Нам бажано отримати посилені системи Patriot. Також було б добре, якби ми отримали систему THAAD, яку просили ще до надання Patriot і яка здатна збивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею", - додав Храпчинський.

Що про ракети "Циркон" кажуть експерти

7 лютого і 25 березня російські окупанти атакували Київщину ракетами, які аналітики визначили як "Циркон". Офіційно у Повітряних силах застосування цих ракет під час березневої атаки поки не підтвердили. Речник ПС ЗСУ Ілля Євлаш наголосив, що остаточний висновок дадуть фахівці. 

Експерти та аналітики кажуть, що ракета "Циркон" є гіперзвуковою. На відміну від розпіарених Росією "Кинджалів", які там теж називають гіперзвуковою зброєю, двигун у них працює майже до останнього моменту, тому уразити "Циркон" дуже важко. 

Водночас військовий аналітик Сергій Згурець каже, що заявлені окупантами дані про швидкість та точність "Цирконів" не відповідають дійсності. За його словами, гіперзвукова ракета повинна мати швидкість понад 5 Махів. Ракета ж "Циркон" на своїй фінальній траєкторії має швидкість понад 4 Махи. 

Вас також можуть зацікавити новини: