Трофейний Т-90А на Хрещатику / фото wikipedia.org

Напередодні під час зустрічі з військовими пропагандистами російський диктатор Володимир Путін заявив, що російський Т-90 нібито є найкращим танком у світі. Військовий експерт Олександр Коваленко пояснив, чому це не так.

Він зазначив, що Т-90 являє собою глибоку модернізацію танка Т-72Б, який сам вже був досить застарілим і відставав від західних аналогів на момент запуску в серійне виробництво. Коваленко підкреслює, що базова модель Т-72 відставала не тільки від західних танків, але і від альтернативних радянських проектів – Т-80БВ і Т-64БВ.

За словами експерта, перед конструкторами Т-90 стояло завдання встановити Сучасний на той момент комплекс управління озброєнням 1а45-Т в архітектуру Т-72Б.

"Впоралися вони з цим завданням, як і очікувалося, через задній прохід, результатом чого стало зниження ергономіки і простору навідника і командира. Примудрилися вони так само приділятися і з бронюванням Т-90, який у зв'язку з огидною схемою установки прожекторів-постановників перешкод "Штора – 1" отримав вразливу проекцію башти в найбільш доступній для прострілу ділянці", - говорить Коваленко. 

Подальші спроби доопрацювати Т-90 не тільки не вирішили ці проблеми, але навіть посилили їх, додавши ослаблену зону в районі розташування боєукладки. 

"Саме тому, "самий захищений танк" РОВ горить на ура. Не все добре у танка було і з вогневим потенціалом. Його скорострільність 6-8 пострілів на хвилину, а бронепробивність російських (читай радянських) пострілів відставала і продовжує відставати від західних", – зазначає Коваленко.

За словами експерта, Т-90 не подобався ні танкістам, ні самим конструкторам, але цей проект отримав пряме заступництво особисто Бориса Єльцина, а тому став основним напрямком танкобудування в РФ. 

"Той самий випадок, коли алкоголік, який нічого не розуміє в танкобудуванні, влаштовує піар заради піару, що закінчується ганьбою і катастрофою. Т-90 це тупикова гілка розвитку радянського танкобудування", - заявив Коваленко, зазначивши, що Т-64 був набагато більш перспективною базою для модернізації, ніж Т-72.

Російські втрати в Україні - останні новини

З початку повномасштабного вторгнення в Україну російська армія втратила вже більше 3900 танків, якщо вірити даним українського Генштабу. Тільки за останню добу українські бійці підбили 8 російських танків.

Настільки значні втрати в бронетехніці змушують російських військових переходити на все більш застарілі зразки військової техніки, які десятиліттями зберігалися на складах. Зокрема окупанти все активніше використовують старовинні танки Т-62 і Т-55.

Вас також можуть зацікавити новини: