Експерт прокоментував терміни підготвоки українських пілотів на F-16 / фото US Air Force

Військовий аналітик Олексій Гетьман вважає, що термін підготовки українських пілотів на F-16 тривалістю 6-8 місяців є дуже великим. Так він прокоментував заяви чиновників про те, що ці винищувачі Україна може отримати в першому кварталі 2024 року.

В ефірі телеканалу FREEДОМ експерт наголосив, що затягування з передачею українським військовим сучасних винищувачів ускладнює завдання з проведення контрнаступу української армії. Ці літаки могли б спростити деокупацію захоплених ворогом територій.

"Всі прекрасно розуміли, що атакувати по суші без активної підтримки, без панування в повітрі, залишивши панування в повітрі за РФ, це вкрай складно. Проте це виходить, але це призводить до невиправданих жертв з нашого боку і до не таких темпів, як багатьом спостерігачам якось це не дуже подобається. Але з іншого боку, чим наступати, якщо немає переваги в повітрі? Як сказав головнокомандувач Залужний, навіть дуже хороший танк "Леопард" на полі бою без прикриття зверху – це просто мішень", – додав Гетьман. 

Відео дня

На його думку, підготовка пілотів протягом 6-8 місяців виглядає "як мінімум дуже дивно".

"Тому що система управління літаком (мається на увазі, як літати на літаку), простіше кажучи, принципової різниці між МіГами і Сушками, на яких наші пілоти літають, і F-16 точно немає. Там немає якогось іншого управління, немає якихось інших джойстиків. Точно так само, практично так само, той самий штурвал, грубо кажучи, що в тому літаку, що в тому. Просто в нього кращі аеродинамічні якості, він літає впевненіше, і він просто комфортніший. Тому літати нас вчити не треба. 8 місяців — про що розмова йде? Нашим пілотам необхідно вивчити приладову дошку, тобто панель управління в середині літака для того, щоб знати, які датчики за що відповідають і як ними користуватися і як максимально ефективно цей літак використовувати", – резюмував він. 

Надання F-16 Україні: останні новини

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що перші винищувачі F-16, якими керуватимуть українські пілоти, мають зʼявитися в нашому небі до кінця першого кварталу 2024 року. За його словами, вже у серпні, або, можливо, на початку вересня поточного року мають стартувати навчання пілотів за кордоном.

Днями стало відоио, що для навчання українських пілотів на F-16 надасть свою інфраструктуру Польща. Таку заяву зробив польський міністр оборони Маріуш Блащак.

Вас також можуть зацікавити новини: