РВ одному виді озброєння Україна має значну перевагу над Росією / фото 10 окрема гірсько-штурмова бригада «Едельвейс»

Незважаючи на приголомшливі втрати у війні проти України, Росія все ще має більше танків, більше артилерії та військ, ніж Україна. Але в одному виді озброєння Україна має значну перевагу.

Як пише Forbes, ретельний підрахунок оприлюднених ударів дронів-камікадзе підтверджує, що Україна стабільно лідирує в кількості підтверджених ударів FPV. Так, із серпня українські війська направили на окупантів 8273 FPV, водночас росіяни у відповідь направили близько 6 тисяч FPV.

"Ймовірно, є багато інших ударів FPV, про які не повідомляють. Але в будь-якому випадку очевидно є розрив FPV — прогалина, яка допомагає пояснити, як українські війська змогли зупинити російський зимовий наступ в районі Авдіївки на сході України", - пояснює Forbes.

Відео дня

"Кількість безпілотників, які мають українські Збройні сили в районі Авдіївки, зашкалює", — поскаржився один російський військовий блогер.

Цей же блогер підрахував, що в українських бригадах на захід від Авдіївки є стільки ж безпілотників, скільки у російських польових армій у цьому районі — 2-ї та 41-ї загальновійськових армій. Якщо це правда, це може означати, що українці накопичили десятки тисяч безпілотників FPV саме в цьому секторі, пише видання.

Водночас російські пропагандисти стверджують, що російська промисловість будує 100 000 або навіть 300 000 нових FPV на місяць. Водночас, пишуть аналітики, Росія навряд чи може стабільно доставляти боєздатні безпілотники на передову, коли і де вони потрібні. Таким чином, українці стабільно здійснюють більше вильотів FPV.

Крім того, частково проблема полягає в тому, що багато російських безпілотників зроблені погано, а тому ненадійні. Один російський військовий репортер зазначив, що найкращі російські FPV, такі як моделі "Піранья" і "Упир", будуються ентузіастами за приватні кошти.  Але безпілотники, які оплачуються державними коштами і будуються військовими підрядниками, "поганої якості", вразливі до українських радіоперешкод і мають тенденцію "перевертатися під час наближення", стверджував репортер.

Водночас, пише Forbes, Україна використовує безпілотники, щоб компенсувати нестачу боєприпасів. Але артилерійська криза України закінчується, а українські майстерні все одно будуть будувати десятки тисяч надійних безпілотників FPV щомісяця. Ось чому українські безпілотники можуть стати надлишком - і величезною перевагою у вогневій потужності.

Українські дрони на полі бою

Як розповідав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, серед безпілотників, які сьогодні застосовуються українськими воїнами на полі бою, 90% складають БПЛА українського виробництва. За словами Федорова, минулого року виробництво БПЛА в Україні зросло у 120 разів, а контрактів на закупівлі було укладено більше ніж 300 тисяч. 

Також нещодавно стало відомо, що українські дрони будуть оснащені штучним інтелектом - Україна підписала відповідний меморандум з німецькою компанією щодо співпраці у сфері безпеки і оборони.

Вас також можуть зацікавити новини: