Олег Катков вказав на важливі нюанси щодо надання Україні західних винищувачів / фото US Air Force

Надання Україні західних винищувачів F-16 може тривати упродовж років, оскільки вони поступово надходитимуть.

Постачання цих літаків - це одна з найбільших програм переозброєння української держави, розповів головред видання Defense Express Олег Катков в ефірі "Еспресо". "Дійсно, ми будемо чекати роками на F-16, тому що літаки надходитимуть в Україну поступово. І це є реалізацією програми. Наразі Норвегія передає до Данії два F-16 для навчання українських пілотів. Разом з літаками у двомісній версії також будуть направлені й десять інструкторів", - заявив співбесідник.

За відомостями норвезького видання, всі борти будуть у Данії не раніше, аніж навесні, або й влітку. Крім того, прем'єр Нідерландів Марк Рютте зазначав, що українській стороні передадуть відразу 18 винищувачів.

Відео дня

Катков підкреслив, що деякі держави-донори зможуть значно пізніше розпочати передачу Києву цих літаків. "Наприклад, у Бельгії повідомили про можливість постачання лише перших кількох літаків у 2025 році. Норвезьке видання зазначило, що Україна може отримати до сотні літаків. Тобто будуть передані абсолютно всі F-16, які є в оголошених країнах-донорах", - сказав головред. Експерт додав, що це значне число бортів, і для їхньої експлуатації необхідно підготувати багато пілотів й наземного персоналу.

Триває війна в Україні проти росіян - що треба знати про допомогу від Заходу

Низка західних держав, зокрема, пообіцяли надати Україні винищувачі F-16. Повідомлялося, що українські пілоти вже тренуються. 

Наприкінці грудня полковник запасу Збройних сил України, льотчик-інструктор Роман Світан припускав, що ці літаки вже можуть бути в Україні, оскільки було знищено рекордну кількість російських бортів. Українська сторона не підтверджувала, що на нашій території є F-16.

На думку аналітика гаазького Центру стратегічних досліджень Фредеріка Мертенса, десяток цих сучасних західних винищувачів можуть поставити під сумнів перевагу росіян у повітрі.

Вас також можуть зацікавити новини: