Роман Світан вважає, що літаки F-16 вже можуть працювати в українському небі / колаж УНІАН, фото US Air Force, скріншот

Перші винищувачі F-16, які базуватимуться безпосередньо в Україні, можуть надійти вже навесні цього року. Однак ці літаки можуть працювати в українському небі вже зараз, каже військовий експерт, військовий льотчик-інструктор і полковник ЗСУ в запасі Роман Світан.

"Є інформація про те, що F-16 вже працюють в нашому небі. Просто – без базування на наших аеродромах. За деякими непрямими ознаками, особливо запуску ракет, управлінням ракетами, можна говорити, що це вже має місце бути", – зазначив він в ефірі "24 каналу". 

Світан нагадав, що для перебазування літаків, окрім пілотів, потрібні і повністю підготовлені інженери і механіки. Вони почали навчатися приблизно в серпні. 

Відео дня

"Інженерно-технічному складу треба десь до півроку для того, щоб повністю підготуватися до обслуговування такого роду літаків. Я думаю, в березні-квітні ми їх побачимо", – резюмував Світан.

F-16 для України: останні новини

5 лютого стало відомо, що Нідерланди нададуть ЗСУ ще кілька винищувачів F-16. Міністр оборони країни Кайса Оллонгрен заявила, що поставлять ще шість таких літаків. Таким чином, загальна кількість F-16 від Нідерландів сягне 24 одиниць.

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, говорячи про майбутні поставки F-16, сказав, що підготовка пілотів йде згідно з планом. Він додав, що Україна може отримати додаткові "бонуси".

Вас також можуть зацікавити новини: