Ракета Х-22 вдарила по будинку в Дніпрі / фото Міністерства оборони РФ

Військовий експерт Олександр Коваленко пояснив, чому українська ППО не здатна збивати російські ракети Х-22. У своєму Телеграм-каналі він розставив всі крапки над "і" в цьому питанні.

Ракета Х-22 має наступні характеристики:

  • швидкість від 3 до 4,5 Маха.
  • висота польоту - до 25 км.

Експерт зазначив, що 1 Мах = 1 224 км/ч. максимальна швидкість Х-22 становить 5 500 км/ч.

Відео дня

"Але є один дуже цікавий нюанс. У 1970-х розроблялася модифікація Х-22Б, яка мала максимальну швидкість 6 махів, що вже було гіперзвуком. Нагадаю, що поріг гіперзвуку це 5 Махів", — говорить Коваленко.

Він наголосив, що наявні в розпорядженні ППО України засоби й справді не можуть збивати Х-22. Деякі з них не тягнуть цю ракету за висотою, інші за швидкістю перехоплення. 

Так,  С-300 можуть перехоплювати ціль на швидкостях до 4,5 тис.км/год, ЗРК "Бук" - до 3 тис. км/год, ЗРК NASAMS - до 3,5 тис. км/год. IRIS-T - до 3 Махів.

"Тобто, з усього згаданого який можна зробити висновок? А висновок простий. Що ті протиповітряні засоби, які є в України на озброєнні, не можуть забезпечити ефективне і беззастережне перехоплення такої цілі, як Х-22. Таке може статися тільки у винятковому, унікальному випадку. У момент пуску ракети або пікірування", - заявив військовий експерт. Він додав, що в разі перехоплення Х-22 вона з високою ймовірністю детонує в повітрі.

Х-22 влучила в багатоповерхівку Дніпра

14 січня росіяни випустили по Україні 38 ракет різного типу, в тому числі балістичні Х-22, одна з яких влучила в житловий будинок у Дніпрі, де проживало до 1,1 тисячі осіб.

Пізніше в Повітряних силах заявили, що ППО не можуть знищувати такі цілі через недостатню кількість відповідних засобів. Ця заява прозвучала після слів екс-радника ОП Олексія Арестовича про збиття ракети Х-22 над Дніпром української ППО.

Генерал Ігор Романенко заявив, що в перспективі збивати ракети Х-22 зможуть лише Patriot PAC-3 (це остання модифікація), а також франко-італійський комплекс FSAF SAMP/T.

Вас також можуть зацікавити новини: