Досі ракети Arrow 3 запускали тільки в тестовому режимі / фото wikipedia.org

Ізраїль вперше у світовій історії застосував у бойових умовах стратегічну систему протиракетної оборони. Це відбулося під час перехоплення ракети, випущеної з території Ємену.

"Ракета класу "земля-земля", яка була запущена по території держави Ізраїль з району Червоного моря, була успішно перехоплена системою далекого захисту "Стріла". Системи виявлення ВПС відстежили траєкторію польоту ракети та перехопили її у найбільш відповідний оперативний час і місце", – йдеться у заяві прес-служби ЦАХАЛу.

На цю прісну для пересічного спостерігача новину звернуло увагу українське видання Defense Express, що спеціалізується на збройовий тематиці. Там зазначили, що в повідомленні ізраїльських військових, вочевидь, йдеться про застосування системи протиракетної оборони Arrow 3 для перехоплення ракети, запущеної єменськими хуситами.

Відео дня

"Це перший випадок в історії, коли в бойових умовах була використана найпотужніша система протиракетної оборони", – наголошує видання.

Ймовірною ціллю ракети хуситів було найпівденніше ізраїльське місто Ейлат. Тож від Ємену ракета мала подолати близько 1700 км. Хоча в ЦАХАЛі не уточнили тип збитої ракети, в Defense Express припускають, що йдеться про балістичну. В арсеналі хуситів відомо про одну таку ракету – Toufan, що по суті є іранською балістичною ракетою середньої дальності Ghadr.

Що стосується ізраїльскої протиракетної системи Arrow 3, яку сьогодні застосували для перехоплення, то вона була створена у тісній співпраці з США. Система працює за принципом позаатмосферного кінетичного перехоплення на дальності до 2400 км. Штатний радар Arrow 3 залежно від версії може ідентифікувати ворожу ціль на дальності до 500 або до 900 км.

Принцип роботи протиракетного комплексу Arrow 3 / фото wikipedia.org

Війна на Близькому Сході – останні новини 

Як писав УНІАН, сьогодні підтримувані Іраном повстанці-хусити в Ємені взяли на себе відповідальність за атаку по найпівденнішому ізраїльському місту Ейлат. Представник хуситів Яхья Сарі пообіцяв, що вони продовжать завдавати ударів по Ізраїлю через його наземну операцію в Газі. 

На цьому тлі армія оборони Ізраїлю повідомила про запеклі бої з терористами угруповання ХАМАС на території Сектору Газа. Стверджується, що на цей момент ізраїльські військові вже ліквідували "десятки терористів", протитанкові пускові позиції, спостережні пункти та вилучили багато зброї.

Вас також можуть зацікавити новини: