Ракета ATACMS йде не по чистій балістичній траєкторії, а по так званій квазібалістичній траєкторії / фото US Army

Військовий експерт Роман Світан пояснив, у чому особливості далекобійних ракет ATACMS, переданих Україні Вашингтоном, і чи зуміє боротися з ними російська система ППО.

"Пробували росіяни збити ці ракети ATACMS, але вони їх не збили. Тобто ракета сама по собі йде не по чистій балістичній траєкторії, а по так званій квазібалістичній траєкторії: вона нишпорить по траєкторії, може "бочки" нарізати. За великим рахунком вона виконує протиракетний маневр, тому що будь-який зенітно-ракетний комплекс, який намагається збити балістичну ракету, він відправляє протиракети в точку зустрічі, яку обчислює система розрахунку. А коли постійно йде зміна балістичної траєкторії, то цю точку зустрічі не можна обчислити, тому ракети просто йдуть в повітря: тобто в точці зустрічі, яка вирахувала машина, вже цієї ракети немає, і треба ще одна протиракета і ще одна", - сказав він в ефірі.

Експерт упевнений, що навряд чи росіяни зіб'ють ракети ATACMS.

"Ракета, яку нам передали, вона не виходить на ціль безпосередньо, тобто вона вибухає на висоті за кілометр над ціллю. В такому випадку на неї не можна впливати за допомогою РЕБ, у будь-якої глушилки немає такої потужності, щоб збити цю ракету і вона ще й глушилку накриє. Виходячи на ціль вона створює таку "парасольку", яка накриває велику площу. Навіть збита ракета, навіть якщо її хтось зіб'є неважливо якимись способами, вона теж вибухає і знову ж розкидає ці боєприпаси, які падають на противника. Тобто тут практично таке стовідсоткове ураження, принаймні стовідсоткове використання цих ракет. Я думаю, що через це саме їх нам і передали: на цю ракету неможливо вплинути російським РЕБ, оскільки вона високо вибухає, і по ній неможливо працювати зенітно-ракетним комплексом", - додав Світан.

Передача ATACMS Україні - деталі

Російські окупанти в ніч на 17 Жовтня поскаржилися на потужну атаку на Бердянськ і Луганськ. Противник стверджував, що українська сторона використовувала американські ракети ATACMS. Західні ЗМІ писали, що таке озброєння було таємно передано Києву.

США підтвердили, що передали Україні ракет ATACMS. Снаряди в обмеженій кількості - близько 20 штук. Видання The New York Times пише, що одна з умов, поставлених українцям, полягає в тому, що ATACMS-не можуть бути використані для атак по території Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: