Журналісти відзначили, що перша поставка далекобійних ракет від США обмежена / скріншот

США підтвердили, що передали Україні ракети ATACMS. Снаряди в обмеженій кількості - близько 20 штук.

Видання The New York Times пише, що одна з умов, поставлених українцям, полягає в тому, що ATACMS - Army Tactical missile System - не можуть бути використані для атак по території Росії.

Після численних повідомлень про те, що рішення про постачання цієї зброї прийнято, його поставка здійснювалася в обстановці секретності через побоювання, що Росія може зірвати доставку. Крім того, Україна хотіла застати росіян зненацька.

Відео дня

Два західних чиновника заявили, що США відправили в Україну близько 20 ракет. Відзначається, що ATACMS, відправлені українцям в невеликій кількості, є касетним боєприпасом, який викидає 950 невеликих бомб, здатних завдати шкоди на великій території. Зброя такого типу заборонена міжнародною угодою, яку США не підписали.

Ракети ATACMS - це другий тип касетної зброї, яку США поставили Україні. У липні адміністрація Байдена почала постачати Україні 155-міліметрові артилерійські снаряди, кожен з яких містить 72 невеликих суббоєприпасами, призначених для знищення бронетехніки і солдатів противника.

Ракети ATACMS в Україні - що відомо

Росіяни поскаржилися на потужну атаку ЗСУ в ніч на 17 жовтня. Під удар потрапили аеродроми в тимчасово окупованих Бердянську та Луганську. Окупанти стверджували, що українська армія била ракетами ATACMS.

У свою чергу Сили спеціальних операції ЗСУ повідомили, що провели операцію DRAGONFLY, в рамках якої знищили дев'ять вертольотів, спецтехніку, пускову установку ППО і склад боєприпасів росіян.

При цьому резидент Володимир Зеленський заявив, що далекобійні ракети ATACMS показали себе.

Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що тепер окупантам доведеться адаптувати принципи використання авіації та складів з урахуванням нової зброї у ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: