Офіційно "Нептун" може подолати до 280 км / фото facebook.com/oleksii.tamrazov

У Військово-морських силах повідомили, що вкрадений в України БДК "Костянтин Ольшанський" вразили українською протикорабельною ракетою "Нептун". Експерти вважають, що це доказ модернізації "Нептуна".

Аналітики Defence Express вказали на кілька важливих моментів, перший з яких - дальність. Офіційно "Нептун" може подолати до 280 км, але цього ледве вистачає для запуску ракети по прямій з берегових позицій без маневрування і обходу ППО. Є неофіційна інформація про збільшення її дальності до 400 км.

Водночас експертів зацікавило питання, як ракета "вибирає" ціль. За інформацією на 2021 рік, "Нептун" з активною радіолокаційною голівкою самонаведення може розрізняти й атакувати кораблі, які розділені на категорії "малі", "середні", "великі". Крім того, вона призначена для атаки цілей у морі, що говорить про низькі вимоги до системи наведення.

Відео дня

Умови ураження цілі біля причалу або в доці значно відрізняються, адже поруч можуть перебувати інші кораблі, зокрема й однотипні.

Також важливий момент такої атаки - розподіл цілей між ракетами, бо одночасно атакували інші цілі в тій самій бухті. Це завдання дуже складне, адже в іншому разі всі ракети можуть влучити в один корабель.

Враховуючи всі фактори, аналітики дійшли висновку, що ракета "Нептун" сильно розвинулася і отримала нові можливості.

Костянтин Ольшанський - останні новини

25 березня речник ВМС Дмитро Плетенчук повідомив, що уражено корабель "Костянтин Ольшанський", який у 2014 році Росія вкрала в України. Він більше не боєздатний.

Водночас загальні морські втрати РФ на 26 березня 2024 року становили 26 кораблів/катерів і одну субмарину, йдеться про підводний човен "Ростов-на-Дону".

Вас також можуть зацікавити новини: