Петро Черник назвав кількість ракет, необхідних для знищення Кримського мосту /REUTERS

Для повного знищення такого логістичного шляху російських окупантів як незаконно збудований Кримський міст може знадобитися біля сотні ракет. Такую оцінку навів військовий експерт Петро Черник.

"Щоб упідводнити Кримський міст, потрібна як та сама крилата ракета дозвукова до 1000 км, так і балістика – ті самі MGM140 ATACMS. Щонайменше потрібен залп 100 ракет, щоб міст по-справжньому перестав працювати. Бо щось відхилять РЕБ, а щось таки можуть збити. Нема зброї, яка не збивається", – зазначив він в ефірі телемарафону.

Черник наголосив, що в тимчасово окупованому Криму також можна завдати відчутних ударів по логістиці російських окупантів за допомогою відносно невеликої кількості Taurus.

Відео дня

"Навіть кілька ракет, які умовно на великій відстані в Криму винесуть аеропорт, аеродром, пункт управління, базу з паливно-мастильними матеріалами, то для нас це буде дуже-дуже добре. Крим – всього-на-всього з півночі на південь 250 км. Буферна зона окупації – це ще десь 100 км, ну і щоб літак не потрапив у зону ураження ворожої ЗРК – ще до 100 км. І практично аж до крайніх точок Криму там можна все виносити за допомогою Taurus. Вони потрібні", – додав він.

Водночас Черник сказав, що великої кількості цих ракет в разі їх передачі Україна не отримає. Він уточнив, що "німці декларують, що їх вони мають на озброєнні 125, а виготовлено в межах 600 одиниць".

"Це унікальна і фантастична ракета, найточніша з того всього, що працює у межах до 500 км. Якщо Storm Shadow і SCALP у тому самому Кримському мосту зміг би зробити тільки дірку, то Taurus має таку бойову і якісну частину, що може рознести там цілу секцію. Але, знову ж таки, важлива кількість", – констатував він.

Знищення Кримського мосту

На початку лютого 2024 року командувач Військово-Морських сил ЗС України віце-адмірал Олексій Неїжпапа заявив, що незаконно збудований російськими окупантами Кримський міст не вистоїть до кінця 2024 року. 

Варто зазначити, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Кримський міст було атаковано вже двічі. 

Першу атаку було здійснено 8 жовтня 2022 року. Тоді на переправі прогримів вибух, що спричинило за собою часткове обвалення автомобільних прольотів. Через певний час росіяни міст відновили. 

17 липня 2023 року Кримський міст атакували вдруге. Тоді було застосувано морські дрони із вибухівкою. У воду впав один проліт автомобільної частини мосту. На відновлення пішло кілька місяців. 

Вас також можуть зацікавити новини: