Експерт розповів, коли може запрацювати лендліз для України / US Army

Офіцер Армії оборони Ізраїлю, інструктор громадської організації "Українська оборона", військовий аналітик Ігаль Левін заявив, що американський "Акт захисту демократії в Україні", відомий як ленд-ліз для України, запрацював від 1 жовтня 2022 року. Однак це рішення було ухвалено на випадок, якщо безоплатна допомога від США нашій державі закінчиться. 

"Ленд-ліз був підписаний на випадок, якщо в США відбудуться якісь процеси, і Сенат саботуватиме рішення президента. Тоді очільник Сполучених Штатів зможе попри це передавати техніку Україні", – пояснив він у спільному проекті "Сніданку на 1+1" та ТСН "Розмови про важливе".

Левін зазначив, що військова техніка за ленд-лізом передається Україні в оренду.

Відео дня

"А якщо її буде знищено, то за неї треба буде заплатити. Це на випадок того, якщо США закінчиться безоплатна допомога", – додав експерт.

За словами аналітика, зараз США передають Україні тисячі бойових машин. Все це – безоплатна допомога. 

"Україна перебуває у вигідній для себе ситуації: "дають-бери". Ленд-ліз діє. На випадок, якщо пакети допомоги закінчаться і потрібно буде передавати озброєння із запасів США", – зазначив Левін.

Ленд-ліз для України

9 травня 2022 року президент Сполучених Штатів Джо Байден підписав закон S. 3522 про ленд-ліз та захист демократії в Україні. 

Ввійськовий експерт Олександр Мусієнко вважає, що поставки озброєння по американському ленд-лізу можуть початися вже з 2023 року. Він нагадав, що на сьогодні Україна отримує від американців озброєння за іншими програмами, які були визначені Конгресом.

Вас також можуть зацікавити новини: