Бронетранспортери VAB вважаються застарілими і їх можна порівняти з БРДМ-2 / фото Armée de Terre

У Франції заявили, що передадуть Україні бронетранспортери VAB. Військовий аналітик Олександра Коваленка пояснив, чи будуть корисні ЗСУ ці машини.

За його словами, бронетранспортери VAB справді вважаються застарілими, адже їх почали виробляти ще в 1976 році, але вони можуть бути корисними українським захисникам. Він вказав, що їхній функціонал можна порівняти з радянським БРДМ-2.

"VAB поступається БРДМ-2 тільки у вогневому потенціалі, а саме 12,7-мм M2 HB Browning проти 14,5-мм КПВТ. Ось тільки у Browning точність і ефективність набагато вищі", - написав експерт у своєму Telegram.

Відео дня

При цьому він вказав, що інші тактико-технічні характеристики VAB перевершують БРДМ-2, зокрема, йдеться про швидкість по трасі, потужність двигуна, подолання водних перешкод, запас ходу по шосе та інші показники.

Водночас аналітик вказав, що французькі машини потребують додаткового захисту, наприклад, протикумулятивних решіток та іншого оснащення. Коваленко нагадав, що всього у Франції понад 2,5 тисячі бронетранспортерів VAB.

Бронетранспортери VAB для України - останні новини

Загалом Франція планує у 2024 році надати Україні до 3 мільярдів євро на допомогу.

Міністр оборони Франції Франсуа Лекорню анонсував передачу Україні зенітних ракет Aster 30 до ЗРК SAMP/T та сотень бронемашин, зокрема й броньовиків VAB.

Вас також можуть зацікавити новини: