Літак М-55 "Геофізика" неможливо збити, але їх вкрай мало / фото wikimedia

У армії Російської Федерації обмежені можливості для розвідки над територією України. Доступних Москві супутників занадто мало, тому в Міноборони РФ дістали радянські літаки для розвідки, зокрема йдеться про радянський літак М-55 "Геофізика".

Відзначається, що особливість цих літаків в тому, що вони літають на висоті до 21 кілометра, а засобів для їх ураження немає.

"Подібна ситуація була тоді, коли над Кримом літали американські безпілотники MQ-9 Reaper в 2016-2017 на висоті 15 кілометрів, коли росіяни ще не завели на півострів С-400. Вони бачили їх на висоті, навіть піднімали літаки, намагаючись збити, але невдало. Коли з'явилися C-400, американці стали обережнішими", - розповів військовий експерт Михайло Жирохов у коментарі виданню "Фокус".

Відео дня

За його словами, окупанти, М-55 використовують як висотний розвідник для ракетних ударів по Україні.

"Якийсь аналог американського U-2, який досі використовується США, є в штаті американських військово-повітряних сил. Наприклад, у випадку, коли росіяни завдають ударів по інфраструктурних об'єктах, крім розвідки на місці колаборантами, які пишуть і знімають для них все, їм потрібні об'єктивні дані - наскільки цей об'єкт пошкоджений в результаті удару. Йдеться про дорозвідку. А проводити її їм нічим, коли інфраструктурні об'єкти далеко від прикордоння або прифронтової зони", - пояснив експерт.

Водночас він нагадав, що використання М-55 дороге, адже кількість таких літаків у Росії вкрай обмежена, та й пілотів знайти складно.

Літак М-55 "Геофізика" - раритет на фронті

Аналітики Defence Express на початку листопада повідомили, що росіяни розконсервували і відновили польоти рідкісного висотного літака М-55"Геофізика". Апарат злітає з аеродрому "Раменське" під Москвою.

Перший політ М-55 "Геофізика" відбувся в 1988 році, а в 2017 році з'явилася інформація, що його нібито відправили на консервацію через"відсутність замовлень на наукові дослідження".

19 листопада Міністерство оборони Великої Британії повідомило, що літак, який використовувався як науково-дослідна платформа в галузі наук про землю, під час війни РФ проти України ці "пташки" оснащуватимуть військовою розвідувальною технікою.

Вас також можуть зацікавити новини: