F-16 можуть з'явиться в України набагато раніше / фото REUTERS

Заява координатора стратегічних комунікацій Білого дому Джона Кірбі про те, що США можуть передати Україні винищувачі F-16 до кінця цього року, викликана появою інформації про те, що Росія почала процес передачі Ірану літаків Су-35.

Про це в ефірі 24 каналу заявив військовий експерт Роман Світан.

"Вчора з'явилася інформація, що дві ескадрильї Су-35 рушили в бік Ірану з Росії. Як тільки цей момент з'явився в ефірі, тут же Білий дім почав нам передавати F-16. А це означає, що 100% можна говорити про те, що така була домовленість - блокували передачу F-16 передачею Су-35 Ірану. Природно, вигодонабувач цього блокування - Ізраїль", - сказав він.

Відео дня

Більш того, військовий експерт висловив упевненість в тому, що F-16 Україна може отримати набагато раніше явленого Кірбі терміну.

"Я не здивуюся, якщо F-16 можуть з'явитися в серпні, а не до кінця року. Раз перші дві ескадрильї отримав Іран, значить, вони теж літати почнуть десь в серпні. Я думаю, і ми можемо отримати якісь літаки F-16 в серпні",-сказав він.

F-16 для України - подробиці

Як заявив в ефірі Fox News координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі, Україна може отримати винищувачі F-16 ближче до кінця поточного року. Але, за його словами, одні лише літаки навряд чи зможуть привнести зміни в хід війни, оскільки Україні потрібні в першу чергу артилерія, амуніція, ППО і танки. 

Раніше, 16 липня, стало відомо, що США дали формальну згоду на навчання українських пілотів на F-16 в ряді країн Європи. Ця згода була необхідною, так як пілотів будуть знайомити з секретною інформацією, а саме - з технічними характеристиками винищувачів.

Раніше 11 липня Україна і країни-партнери підписали меморандум щодо умов навчання українських пілотів на F-16. Навчання має проходити в Данії і може початися вже в кінці літа. На першому етапі планується підготовка двох груп загальною чисельністю близько 30-40 осіб, з яких буде 10-12 льотчиків.

Вас також можуть зацікавити новини: