Patriot є найбільш імовірним варіантом ППО, який отримала Україна/ US Army

Президент України Володимир Зеленський раніше повідомив, що Україна отримала ще дві системи протиповітряної оборони, назва яких не вказується, але підкреслено, що вони "можуть збивати усе". Експерти Defence Express спрогнозували, про які ЗРК може йти мова.

Як йдеться у статті, якщо виходити з заяви про можливість збивати усе, то це означає знищення як аеродинамічних цілей, зокрема літаків та крилатих ракет, а також балістичних та високошвидкісних цілей, починаючи від Х-22 та балістичних ракет, до Х-47 "Кинжал".

"На фоні цього взагалі у світі залишається дуже мало варіантів, бо якщо виключити недоступні ізраїльські системи ППО, то залишається лише варіант Patriot та SAMP/T", - стверджують аналітики.

Відео дня

Швидше за все, вважають аналітики, комплекс SAMP/T, який виробляється Францією та Італією, можна виключити.

"Наразі дві країни лише змогли разом зібрати лише одну батарею. А їхня кількість у строю доволі мала, щоб їх передача не стала предметом відкритих повідомлень від урядів країн щодо посилення України. Зрештою і темп їх виробництва, попри укладання контрактів не відрізняється значними показниками", - стверджується в статті.

Тому, пише Defence, найбільш імовірним варіантом у цій ситуації залишається ЗРК Patriot. Тим більше, що їх передача не зав'язана на узгодження бюджету на допомогу Україні у США, - у червні 2023 року у Raytheon, яка й виробляє ці ЗРК, повідомили про виконання замовлення для України з виробництва п'яти батарей Patriot.

"Скоріш за все це озброєння було замовлено за програмою USAI, а оголошений строк реалізації - до кінця 2024 року. Тому поетапна передача цих ЗРК цілком вірогідна", - вважають аналітики.

Також вони називають ще один можливий варіант, нагадуючи про існування проекту FrankenSAM, одна з гілок якого передбачає об'єднання ракет та пускових від Patriot з українською радіолокаційною станцією.

У Defence Express нагадують, що Україна вже не просто отримала, а навіть успішно використала вже один з ЗРК з проєкту FrankenSAM, тому поява у строю нових засобів ППО цілком можлива.

"У будь-якому випадку отримання будь-якого з цих ЗРК, або їх комбінації, бо цілком можливий й варіант, коли мова йде про один оригінальний Patriot та гібрид FrankenSAM, є значним посиленням протиповітряної та протиракетної оборони України. Об'єктивно це можливість не лише використати їх для захисту ще одного чи двох міст, а й зменшення активності російської тактичної авіації за рахунок тактики "блукаючого ЗРК", які відпрацьовують по літаках із засідки", - підсумовують аналітики.

Українська ППО - останні новини

У грудні The Wall Street Journal приводила дані Міжнародного інституту стратегічних досліджень, згідно з якими на озброєнні України було близько 564 зенітних систем.

За словами військово-політичого оглядача "Інформаційного спротиву" Олександра Коваленка, для захисту від обстрілів РФ кожне українське місто-мільйонник потребує щонайменше однієї батареї ЗРК Patriot. 

Вас також можуть зацікавити новини: