Росіяни шукають способи захиститися від атак українських дронів / facebook.com_GeneralStaff.ua

Масове використання ударних дронів на полі бою змушує вишукувати нові способи захисту техніки від цього озброєння. Про одне з чергових "ноу-хау", які розробляють окупанти, розповіли експерти Defence Express.

Зазначається, що у мережі з’явилися креслення рашистів із черговим варіантом захисту бронетехніки, передусім танків. На патент противника - такий собі "вентилятор" - звернув увагу дослідник бронетехніки Андрій Тарасенко.

"Ідея виглядає таким чином — встановити у задній частині башти танка на кронштейні такий собі вентилятор з електродвигуном, що буде живитися від бортової електромережі машини та матиме закріплені пружинами та хомутами сталеві троси, що мають під час роботи створювати таке собі "захисне коло" над танком і підривати ворожі дрони на безпечній від танка відстані".

Відео дня

Дослідники зазначають, що невідомо, чи планують окупанти дійсно втілювати такий спосіб захисту на практиці. Техніка ворога з таким "апгрейдом" поки що помічена не була, тож цілком ймовірно, що таке оновлення просто залишиться "в шухляді".

У цьому контексті експерти нагадують про одне з минулих "вундерваффе" ворога – так звані "мангали", які рашисти почали наварювати на свої танки ще у 2021 році нібито для захисту проти ПТРК Javelin і безпілотників Bayraktar TB2.

"Згодом за результатами експлуатації на полі бою танків з "мангалами" було виявлено низку проблем, наприклад, із закорочуванням антен радіостанцій і банальними труднощами для екіпажу вилізти із танка, експлуатацією кулемета тощо. Втім, з появою ударних безпілотників різних типів, а особливо FPV-дронів "мангалізовані" захисти для танків та іншої техніки знову стали актуальними, хоч і не забезпечують стовідсотковий захист від цього озброєння", - зазначають у Defence Express.

Експерти прогнозують, що озвучені вище проблеми швидше за все будуть актуальні і для "вентиляторів", які мають бути розташовані достатньо високо для забезпечення нормальної експлуатації машини, але в такому випадку для операторів тих же FPV-дронів поцілити у ворожий танк буде цілком реально, хоч і складніше.

Втрати Росії

Як повідомляв УНІАН, за минулий тиждень Сили оборони знищили 927 одиниць озброєння та військової техніки ворога: 119 танків, 196 бойових броньованих машин, 177 артилерійських систем, 9 РСЗВ, 2 установки ППО, 256 одиниць автотехніки, 35 одиниць спецтехніки.

Наразі величезних втрат ворог зазнає на Авдіївському напрямку. Зокрема, за два місяці на Донеччині окупанти втратили близько 25 тисяч убитими та пораненими, а також близько 200 танків і понад 400 інших бронемашин.

Вас також можуть зацікавити новини: