Експерт зруйнував черговий міф РФ про ракету "Кинджал" / фото kremlin.ru

Авіаційний експерт Костянтин Криволап заявив, що російський "Кинджал" не є аеробалістичною ракетою. Він фактично є тим самим "Іскандером", на який встановили двигун, аби ракета могла розігнатися. 

В ефірі телеканалу FREEДОМ експерт зазначив, що термін "аеробалістична ракета" вигадали журналісти. За його словами, ракета буває або балістична, або не балістична.

"Коли ви запускаєте ракету із землі просто в повітря або кидаєте камінь – закони фізики для них абсолютно однакові: вони летять або далі, або ближче. Це балістика, а балістика літає по параболі. Якщо цю гілку параболи ви поставите горизонтально, надасте там якесь прискорення, то у вас буде та ж сама параболічна функція, яка все одно буде впиратися в землю, і тому придумали назву аеробалістика. Жодного аеродинамічного пританцьовування або аеродинамічних маневрів "Кинджал" виробляти не може. Усе його оперення, усі його крильця винятково для того, щоб загальмуватися і не пролетіти повз, тому що перед тим, як входити в щільні шари атмосфери, їм треба загальмувати, щоб не згоріти, і потім вирівнювати свій політ так, щоб потрапити в точку прицілювання", – наголосив Криволап.

Відео дня

Експерт додав, що коли ракета "Кинджал" летить у хмарі плазми, то вона летить фактично наосліп, оскільки не має навігації. Вона намагається "зорієнтуватися" вже коли підлітає до землі, і часу на це в "Кинджала" обмаль.

"Проблема "Кинджала" в тому, що коли він падає, то падає, як і будь-яка балістична ракета, коли вона наближається до землі – фактично йде вертикально", – зазначив Криволап.

Міфи про російське озброєння

Війна Росії в Україні розвіяла безліч міфів щодо російської "непереможної" зброї. Одним із прикладів є ТОС-1А "Сонцепік", який створювався як грізна зброя. Його застосування на полі бою показало, що в разі обстрілу вижити можна як в зоні впливу боєприпасу, так і навіть в епіцентрі вибуху. Для цього необхідно дотримуватися стандартних вимог щодо укриття.

Раніше військовий експерт Олександр Коваленко розвіяв міф російської пропаганди про те, що ЗРПК "Панцир-С1" збивають ракети HIMARS з ефективністю у 100%. Він нагадав, як ще декілька років тому по російському телебаченню показали провал стрільб батареї ЗРПК "Панцир-С1", коли 4 "Панцир-С1" вели одночасно вогонь по повітряній мішені Е-95 з гармат 2А38М, але жоден не влучив у ціль.

Вас також можуть зацікавити новини: