Росіяни використовують проти ЗСУ ТОС-1А "Сонцепік" / фото Міноброни РФ

Російська важка вогнеметна система "Сонцепік" створювалася як грізна зброя, але на повномасштабній війні в Україні і цей міф про зброю РФ, яка "не має аналогів у світі", був розвіяний. Війна показала, що при атаці "Сонцепьоку" вижити можна не тільки в зоні впливу боєприпасу, а й навіть в епіцентрі вибуху, якщо дотримуватися стандартних вимог до укриття.

"Повномасштабна війна в Україні допомогла остаточно розвіяти безліч міфів про "зброю, що не має аналогів у світі", адже у справі вона виявилася досить посередньою функціональністю. І одним з таких міфів була важка вогнеметна система "Сонцепік", - зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

За його інформацією, ТОС-1А створювався в 1970-і, проте через незадовільні оцінки ряду військових перший стройовий екземпляр був випущений тільки у 1987-му році.

Відео дня

"У 1990-ті новій російській владі потрібно було показати, що у Російської Федерації працює ВПК, а тому, за Єльцина було ухвалено рішення не тільки про серійне виробництво бездарної модифікації танка Т-72Б під назвою Т-90, але і не менш дивного гомункулуса ТОС-1А. Хоча, проблеми виробничої бази дозволили презентувати систему тільки у 1999-му, - зазначив Коваленко. - Вже хоча б це повинно було наштовхувати на думку про те, що з системою, щось не так... Але, ні".

При цьому експерт порівняв ТОС-1А з РСЗВ:

"По ряду показників ТОС-1А поступається навіть БМ-21 "Град", не кажучи вже про "Ураган" або "Смерч". Наприклад, в той час як площа ураження у БМ-21 "Град" 145000 м2, "Урагану" 426 000 м2, а "Смерчу" 672 000 м2 у ТОС-1А цей показник становить до 40 000 м2. Також ТОС-1А у значній мірі поступається РСЗВ за дальністю ураження. При дальності стрільби у БМ-21 "Град" до 30 км, "Урагану" 35 км, а "Смерчу" 70 км, у ТОС-1А цей показник становить до 6 км!".

ТОС-1А "Сонцепік" - що відомо

"Сонцепік" - радянська і російська система озброєння, призначена для виведення з ладу об'ємним вибухом легкоброньованої і автомобільної техніки, підпалу і руйнування будівель і споруд. Знищення відбувається шляхом впливу на ціль високої температури, осколків, ударної хвилі і надлишкового тиску.

Характеристики ТОС-1А "Сонцепік": калібр реактивних снарядів - 220 мм; кількість напрямних - 24; максимальна дальність - 10 км; повний залп - 40 000 м2; екіпаж-3 людини.