Експерт заявив, що танкові втрати РФ на 20-30% вище, ніж наводить проект Oryx / скріншот

Ізраїльський військовий оглядач Давид Шарп оцінив висновок про те, що окупанти з початку повномасштабного вторгнення втратили на полях України вже більше десяти тисяч військової техніки.

Йдеться про звіт проекту Oryx, який аналітики опублікували 9 квітня 2023 року. Про те, як така "втрата" позначиться на бойових можливостях окупантів оглядач розповів у ефірі українського марафону.

За його словами, у звіті враховується не тільки "ударна" військова техніка РФ, така, як танки й літаки, а й вантажівки та інші військові системи. Він пояснив, що глобальний звіт Oryx за своїм масштабом можна порівняти з діяльністю розвідки, адже повз пильний погляд авторів проекту фактично "не проходить" жоден випадок про втрати ворога: "Фіксують, ідентифікують і закріплюють в архіві відповідними фото і відео. Тобто це найважливіша робота для тих, хто стежить за тим, що відбувається, і що називається, "поринає" в глибину війни", - пояснив він.

Шарп підкреслює, що у звіті наведена не вичерпна цифра, проте це мінімальний поріг втрат, про який ми можемо говорити, виходячи з реальних фактів, які публікуються не в офіційних зведеннях. 

"Втрати реальні - звісно, вищі. Не все потрапляє на відео, не все фіксується на фото. Більш того, щось навіть може пройти повз увагу авторів проекту. Можна говорити, що мінімалістична оцінка, а не тільки ця, вона на десятки відсотків вища того, що є на сайті Oryx. А якщо ми говоримо про російські танки, то там їх під 2 тисячі (1950 приблизно), реально, я думаю, що їх на 20-30% більше", - говорить він. 

Шарп звернув увагу, що на початку повномасштабного вторгнення кількість російських танків у військах оцінювалася як 2500-2600 одиниць, без урахування техніки "ЛДНР".

"Тепер не складно порахувати, що якщо знищено понад 2 тисячі, а ми маємо цифру 1950, згідно з даними проекту, а реально більше, то ми близькі до висновку, що майже всі танки, які спочатку задіяли у війні, були знищені. Це величезний удар по російській армії", - вказав Шарп. 

За словами ізраїльського оглядача, така ситуація, звичайно ж, відбилася на фронті - на певних напрямках росіянам критично не вистачає техніки: "Іноді має значення не тільки якість, але і кількість. І їхня техніка теж погіршилася", - каже він. 

Якщо на початку війни РФ застосовувала танки першої лінії (новіші моделі), то сьогодні ворогові доводиться дуже частину знімати зі зберігання старі машини, констатував Шарп. 

РФ знімає зі зберігання старі танки

Нагадаємо, що 22 березня аналітики Conflict Intelligence Team заявили, що Росія знімає зі зберігання радянські танки типу Т-54 і Т-55 з резервної бази на Далекому Сході через значний дефіцит техніки, з яким зіткнулася на війні в Україні.

За словами військового експерта Сергія Згурця, РФ розраховує підлатати свої танки на заводах і передислокувати в Україну близько 500 одиниць техніки. При цьому він уточнив, що за його даними ЗСУ станом на березень 2023 року знищили щонайменше 3500 танків РФ

Вас також можуть зацікавити новини: