Росіяни наростили виробництво ракет, зокрема - Х-101 / фото з соцмереж

Російський військово-промисловий комплекс зміг наростити виробництво ракет, хоча й не набагато. Йдеться, зокрема, про ракети Х-101, а також "Калібри".

Таку заяву зробив ефірі телеканалу FREEДОМ військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. За його словами, це стало можливим за рахунок того, що в Росії налагоджений процес контрабанди краще, ніж це було на початок повномасштабного вторгнення.

"На жаль, але Росія знаходить шляхи забезпечення себе необхідними запчастинами. Не завжди вони високотехнічні, високотехнологічні. Часом вони за характеристиками відстають від тих, які спочатку використовували, але дозволяють тимчасово замінити і хоча б зберегти якийсь функціонал завдання ударів. Разом із цим не зберігаючи такі характеристики, як точність", – пояснив експерт. 

Відео дня

Він також наголосив, що "високоточні" ракети РФ і раніше мали значно більше відхилення за характеристиками, ніж заявлялося відкрито. У ракет Х-101 або "Калібр", згідно з характеристиками, допустиме відхилення – 5-7 метрів від цілі, проте в 2022 році воно часом складало до 50 метрів. Зараз "Калібри" і Х-101 можуть відхилятися і на більшу відстань.

"Але тим не менш, ці ракети виробляються", – зазначив Коваленко.

Виробництво ракет в Росії

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко заявив, що ракети в Росії не закінчаться ніколи. За його словами, зараз РФ здатна виробляти ракети Х-101/555, "Калібр", "Іскандер", Х-59, Х-31, Х-38, "Кинджал" тощо. При цьому вийти на показник виробництва, який був до вторгнення в Україну, росіяни вже не зможуть. 

Водночас експерт з ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков заявив, що до повномасштабної війни РФ виробляла біля 500 ракет на рік. Після початку війни російський диктатор Путін дав наказ виробляти по 300 ракет на місяць, але виконати його не змогли. Зараз ворог може виробляти біля 50 ракет на місяць – в РФ немає проблем з механічною частиною, але є проблеми з електронікою. 

Вас також можуть зацікавити новини: