РФ обстріляла з Ту-160 Україну 1 травня 2023 року / Фото-ОАК

На сьогодні жодна російська ракета, зокрема "Калібр" та Х-101/55-555, не може називатися високоточною, зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

"При заявленому відхиленні від цілі 5-15 метрів, воно може становити до 100 метрів і більше. Причому, після запровадження санкцій і використання у виробництві ракет контрабандної електроніки, ці показники зросли", - написав Коваленко.

У РФ повністю скасовано технічний контроль продукції. Ракету після виробництва не піддають повній перевірці усіх вузлів і систем, а відразу ж відправляють в місця розміщення БК.

Відео дня

Російські ракети, що запускаються в бік України, часто падали на російській же території. "Російські ракети і раніше неодноразово демонстрували свою дефективність. Наприклад, в ніч на 7 липня мешканці Бєлгорода зняли, як ракета ОТРК "Іскандер", випущена окупантами в напрямку Харкова, здетонувала в повітрі і звалилася за містом", - зазначив експерт.

За словами Коваленка, кількість зафіксованих інцидентів з падінням російських ракет на території РФ зросла з кінця 2022-го: "Тобто, той самий період, коли ракетної продукції виробленої росіяни в 2022-му ставало все більше, а в 2023-му вона практично вся така".

"Це все лише підтверджує низьку якість, як технічного, так і технологічного виробництва продукції, що тягне за собою не тільки невідповідність заявленим характеристикам, але і критичну ненадійність вузлів і агрегатів. Наслідки? Росіяни все частіше обстрілюють самі себе", - підсумував Коваленко.

Удари по Україні - головне

Росія знову вдалася до масованих ракетних ударів по Україні після багатомісячного затишшя. Окупанти змінили тактику і випускають зараз переважно крилаті ракети, щоб вразити енергетичні та військові об'єкти на тлі підготовки ЗСУ до контрнаступу.

28 квітня одна з ракет прорвала ППО і вдарила по багатоповерхівці в Умані, вбивши понад 30 людей, у тому числі 6 дітей.

Тоді Коваленко зазначав, що у цього терористичного акту РФ є дві причини - або через свою дефективність ракет, що неодноразово підтверджувалася, або через неправильні розвіддані.

Вже за кілька днів РФ повторила атаку, випустивши 1 травня по Україні, згідно з інформацією Генштабу, 18 крилатих ракет Х-101 / Х-555, 15 вдалося збити силами ППО.

Вас також можуть зацікавити новини: