Євген Дикий розповів, наскільки більше боєприпасів росіяни можуть використовувати на день, аніж наші воїни / скріншот

Ветеран російсько-української війни Дикий Євген розповів, що ситуація щодо боєприпасів у Збройних силах України наразі вкрай напружена.

"Щодо боєприпасів - ситуація наразі вкрай напружена. 2000 снарядів на один день війни - це дуже мало. Що це в реальності означає? На піку нашого наступу, влітку 2023 року, ми собі дозволяли по 7-8 тисяч снарядів на день", - зазначив він в інтерв’ю "24 каналу". Експерт підкреслив, що обсяги застосування снарядів українською армією завжди були набагато меншими, ніж у наших ворогів.

"Як воюють наші вороги? От у них нині 10 тисяч снарядів на добу, тобто в п'ять разів більше, ніж у нас. Вони буквально кричать і плачуть про снарядний голод. Вони так не звикли. Вони вважають, що в них "мінімалка" - це 20 тисяч снарядів на добу", - сказав він.

Відео дня

За словами Дикого, коли на початку війни росіяни вважали, що вони швидко переможуть і можна не економити, то тоді під час боїв на Донбасі у 2023 році вони використовували 60 тисяч снарядів на добу.

"Сьогодні в них 10 тисяч снарядів на добу, вони, бідні, плачуться. Однак це все одно 5 снарядів на один наш. Для порівняння: якщо ми беремо снаряди в наших союзників, то річна норма армії Франції - це 7 тисяч снарядів на рік. А в нас це було випущено за день. Різниця між планами європейців щодо цієї війни та реаліями цієї війни - різниця в 365 разів", - наголосив ветеран.

Він зауважив, що якщо українській армії скоро доведеться залишати Авдіївку, то це буде винятково через "снарядний голод". "Мовиться не про те, що хтось із командування щось не догледів і в Авдіївку не завезли снаряди. Ні, на жаль, ситуація зовсім інша. В Україну не завезли снарядів. І це якраз те, на що ми з вами не впливаємо, тому що це все вирішується в Конгресі США", - пояснив Дикий.

Війна в Україні триває - новини, які варто знати сьогодні

Як писали ЗМІ, Україна намагається компенсувати нестачу боєприпасів та недоотримання військової допомоги від США коштом створення мільйонної армії FPV-дронів на потужностях маленьких підприємств, розосереджених по всій країні.

У ЗМІ зазначали, що будуть потрібні роки і мільярди доларів, перш ніж Київ зможе виробляти артилерійські й ракетні системи, необхідні йому у великих масштабах.

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив у листі до своїх колег з ЄС, що Україна стикається з критичною нестачею артилерійських снарядів. Чиновник підкреслював, що нашій державі потрібно 200 тисяч 155-мм снарядів на місяць.

Вас також можуть зацікавити новини: