Україна компенсує нестачу боєприпасів будівництвом дронів на міні-заводах / фото t.me/zedigital

В умовах нестачі боєприпасів і не отримуючи додаткової військової допомоги від США, Україна намагається компенсувати це за рахунок виробництва мільйонної армії FPV-дронів на потужностях маленьких підприємств, розосереджених по всій країні, пише The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що будуть потрібні роки і мільярди доларів, перш ніж Київ зможе виробляти артилерійські і ракетні системи, необхідні йому у великих масштабах.

"Але безпілотники, які можна зібрати з деталей, доступних на комерційному ринку, і які коштують всього кілька сотень доларів кожен, порівняно дешеві і прості у виробництві. В даний час по всій Україні відкриваються саморобні заводи, які щомісяця випускають тисячі безпілотних літальних апаратів", - пише WSJ.

Відео дня

Як пише видання, через часті російські ракетні удари українські виробники безпілотників роблять свої підприємства меншими: по кілька десятків співробітників в одній будівлі, сподіваючись зберегти свою роботу в таємниці. При цьому більшість деталей виготовляються на 3D-принтерах.

Як пише WSJ, в даний час Україна виробляє 62 різних види безпілотників, і виробники працюють над новими моделями, які можуть літати далі, нести більш важкі боєприпаси і ухилятися від російських засобів РЕБ.

The Wall Street Journal відвідав одне з таких підприємств, яке виробляє близько 3000 FPV-дронів на місяць і планує в майбутньому збільшити виробництво до 10 000 дронів на місяць. У компанії також планують розширити штат, але наймають тільки друзів і родичів нинішніх співробітників, побоюючись розкриття місця розташування заводу, що зробить його ціллю для російських ракет.

За словами гендиректора компанії, український уряд щомісяця закуповує близько половини безпілотників. Решту скуповують волонтери та місцеві органи влади і доставляють у військові частини.

Однією з найпопулярніших розробок компанії є 7-дюймовий дрон, здатний нести 1,3 кг вибухівки. Хоча він літає не дуже далеко, він більш маневрений і, що дуже важливо, дешевий. Проте, компанія розробила і більший ударний безпілотник, здатний нести близько 9 кг вибухівки. 

Виробництво дронів в Україні

Як повідомляв УНІАН, раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що за час повномасштабної війни уряд України змінив політику для виробників безпілотників, що дало старт масовому виробництву. Саме тому мільйон FPV-дронів за рік - це реалістична мета. Він також закликав українців пройти безкоштовне навчання і зоббирати FPV-дрони будинку.

Також раніше ЗМІ повідомляли, що Україна може розгорнути виробництво дронів у Литві. Вільнюс підтримує зазначену ідею.

Вас також можуть зацікавити новини: