Польща почала отримувати запити на придбання ремкомплекту для PT-91 Twardy / Фото-2 Brygada Zmechanizowana Legionów im. Marszałka Józefa Piłsudskiego

З початку 2024 року польська сторона почала отримувати запити на можливість придбання ротного ремкомплекту для PT-91 Twardy. При цьому, як зазначає військовий експерт Олександр Коваленко, цією продукцією цікавляться країни, на озброєнні яких PT-91 Twardy не стоїть.

Як нагадує експерт, станом на 2024 рік операторами PT-91 Twardy є тільки 3 країни - Польща, Україна і Малайзія, на озброєнні якої стоїть модифікація PT-91M Pendekar.

Тобто, запит на ремкомплекти від інших країн, при цьому в досить великій кількості, є досить дивним.

Відео дня

При цьому Коваленко вказує, що за час повномасштабної війни в Україні було верифіковано знищення 4 та пошкодження 1 танка PT-91 Twardy. Однак втрати можуть бути більшими, і якісь із танків росіяни могли затрофеїти.

Не виключено, що для ремонтних цілей, через треті країни вони намагаються промацати можливості придбання оригінальних ремкомплектів, вважає експерт.

"Варто зазначити, що PT-91 Twardy, профіль якого є добре впізнаваним, у разі потрапляння до рук росіян та відновлення боєздатності, може бути використаний для диверсій і провокацій", - акцентує Коваленко.

Польські танки в Україні

Уперше польські танки PT-91 Twardy були поставлені в Україну в липні минулого року. Постачання підтвердив глава Офісу президента Андрій Єрмак. Кількість переданих тоді машин не повідомляли.

У січні 2023 року польська влада повідомила, що поставить Україні ще 60 танків цієї моделі. З урахуванням попередніх поставок польських Т-72 немодернізованих версій Польща виявилася найбільшим постачальником танків для ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: