Танк PT-91 Twardy / Фото 2 Brygada Zmechanizowana Legionów im. Marszałka Józefa Piłsudskiego

До теперішнього моменту ЗСУ втратили тільки один Польський танк PT-91 Twardy, яких Україна отримала кілька десятків. Військовий експерт Олександр Коваленко оцінив, наскільки живучими в бою є ці машини.

За його словами, поки єдина підтверджена втрата PT-91 датується 9 липня 2023 року, коли один такий танк підірвався на протитанковій міні в Запорізькій області. З цієї причини провести аналіз стійкості танка до вражаючих засобів на основі досвіду реальних бойових дій поки не представляється можливим. Але Коваленко оцінив номінальні технічні характеристики польського танка.

"З позитивних захисних засобів, безумовно, наявність динамічного захисту ERAWA, що підвищує захищеність танка. Варто відзначити розміщення ДЗ стик в стик, що практично виключає влучання в зазор, а так само позбавило башту від ряду ослаблених зон. З іншого боку, кут нахилу розміщення ДЗ не оптимальний для ефективної протидії засобам ураження, а борти не у всіх комплектаціях мають захист, і доводиться закривати їх на місцях "Контакт-1", – пише аналітик.

Відео дня

Крім того, танк має спеціальне покриття, яке поглинає радіолокаційне опромінення. Це дуже корисно в умовах, коли противник активно використовує протитанкові засоби з лазерним наведенням.

Мобільність танка Коваленко вважає нормальною для використовуваного в ньому 850-сильного двигуна. Але при перевищенні базової маси, наприклад, за рахунок установки додаткових блоків динамічного захисту, двигун вже буде "слабенький".

"Очевидно, що для цих танків, двигун PZL-Wola S-1000 потужністю 1000 К.С. є більш оптимальним, з урахуванням зростаючих сучасних потреб до їх захисту", – говорить експерт.

Система управління вогнем СКО-1м "Драва" і тепловізор, встановлені на танку, значно покращують якість ведення вогню і перевершують радянські і пострадянські зразки надійністю і якістю.

"В цілому, танк, будучи модернізацією Т-72 добре знайомий українським екіпажам і навіть деякі його особливості, з легкістю освоювалися, а ремонтопридатність вище, ніж у західних зразків техніки, що вимагають специфічного обслуговування. З іншого боку, навіть з урахуванням поліпшень, танк помітно програє західним Leopard 2 і Challenger 2, але в рамках бойових дій в Україні вельми актуальний і ефективний для виконання поставлених завдань", – резюмує аналітик.

Поставки танків PT-91 в Україну

Вперше польські танки PT-91 Twardy були поставлені в Україну у липні минулого року. Поставку підтвердив глава Офісу президента Андрій Єрмак. Кількість переданих тоді машин не повідомлялася.

У січні польська влада повідомила, що поставить Україні ще 60 танків цієї моделі. З урахуванням попередніх поставок польських Т-72 немодернізованих версій Польща виявилася найбільшим постачальником танків для ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: